fallback

Дерипаска – придворният олигарх на Путин

Кризата постави на изпитание лоялността на Дерипаска, който някога се пошегува, че би отстъпил бизнеса си на държавата

17:14 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лоялността на руския олигарх Олег Дерипаска, който някога се шегуваше, че ако държавата поиска ръководството на неговата компания Русал, той ще й го предаде, сега е на изпитание вследствие на най-лошата икономическа криза в страната от десетилетие, пише Bloomberg.

Премиерът Владимир Путин публично го порица наскоро за закъснели заплати на служители и заяви, че държавата ще поеме управлението на заводите, чиито собственици не успеят да ги задържат отворени. Това може да спре плановете на Дерипаска да закрие операциите, които не са печеливши, и да съкрати работни места в производителя на алуминий Русал и в автомобилната компания OAO ГАЗ. Дерипаска води преговори за преструктуриране на задължения на компаниите му за над 20 млрд. долара с чуждестранни кредитори, сред които Barclays Plc и BNP Paribas SA.

Нивото на безработица в страната е най-високо от 2001 г. и Путин оказва натиск върху бизнеса да подели социалното тегло. Държавата е отпуснала над 11 млрд. долара за спасяване на компании с чуждестранни кредитори, като в Русал са получили 4,5 млрд. долара. Близо един от всеки 100 души в страната зависи икономически от Дерипаска, който развива дейност и в производството на целулоза и цимент и в генерирането на електричество.

Русал трябваше да предоговори до 28 юли чуждестранен дълг на стойност 7,4 млрд. долара. Държавната Внешекономбанк се съгласи в началото на този месец да удължи заем за Русал за 4,5 млрд. долара с поне една година.

На 4 юни Путин е посетил завода на Дерипаска в Пикальово, където е критикувал собствениците, включително и Дерипаска, за „липсата на социална отговорност“, тъй като на уволнени работници още не са изплатени заплати. Заводът, който е произвеждал цимент и алуминий, е бил затворен заради спад в търсенето на продукцията му.

„Направихте хиляди хора заложници на вашите амбиции, липса на професионализъм и, може би, чиста алчност“, е казал на собствениците Путин, показан по държавната телевизия.

След това Дерипаска е заснет да подписа договор за суровини на цена наполовина от тази, плащана преди, с което е дал възможност производството да се възстанови. По-късно същия ден инвестиционната компания на Дерипаска – Базов елемент, е изплатила над 41 млн. рубли (1,3 млн. долара) забавени заплати.

На 8 юни са били изплатени 88 млн. рубли забавени заплати и обезщетения след гладна стачка на работници в завод за хартия на Дерипаска в Сибир. Заводът, който е 49 на сто държавна собственост, е бил затворен миналата година вследствие на поевтиняването на хартията. След забележката на Путин към Дерипаска, от Базов елемент заявиха, че вицепремиерите Игор Шувалов и Игор Сечин може да се присъединят към борда на завода.

Освен това на 8 юни държавата отложи одобрението на закупуването на производителя на петрол Руснефт от страна на Дерипаска чрез офшорна компания. Игор Сечин е заявил, че Руснефт трябва да бъде купена от компания, регистрирана в Русия.

Руските компании, които не са ползвали държавна помощ, се радват на по-голяма независимост, според доклад на американската агенция за изследване на риска Stratfor. Вагит Алекперов, който притежава част от Лукойл, и изпълнителният директор на Северстал Алексей Мордашов са сред бизнесмените, които не са дали на държавата повод да се намесва в управлението на компаниите им по време на кризата, се посочва в доклада.

През 2007 г. Дерипаска каза пред Financial Times, че е готов да „отстъпи“ своя най-голям актив – Русал, ако държавата го поиска. По-късно от Базов елемент заявиха, че коментарът не е бил направен на сериозно и Дерипаска не е очаквал той да бъде публикуван.

„Взаимната зависимост между държавата и бизнесмена е дълбока. Дерипаска няма друг избор, освен да бъде олигархът на Путин“, коментира Дъглас Бусвин, директор на отдела за проучвания на Русия в консултантската компания Medley Global Advisors LLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:16 | 08.09.22 г.
fallback