fallback

Поглед върху пазара на труда и богатството на домакинствата в САЩ

Kомпаниите забавят съкращаването на персонал, като в същото време се появяват признаци, че рецесията може да свърши през втората половина на 2009 г.

11:02 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

След като миналия петък беше обявено, че нивото на безработица се е повишило до 9.4%, вчера имаше изненадващо добри данни от пазара на труда в САЩ. През последната седмица по-малко американци са подали молби за безработица, което посочва, че най-дълбоката безработица може да утихне, дори и ако компаниите продължават да не наемат хора. Молбите за безработица са намалели с 24 000 до 601 000 към 6 юни, което е по-малко от прогнозите и най-ниското ниво от януари месец насам. За предходната седмица техният брой беше 625 000. Към момента получаващите помощи са се увеличили за 19-ти пореден път до рекордните 6.82 млн.

Компаниите забавят съкращаването на персонал, като в същото време се появяват признаци, че най-лошата рецесия от поне пет десетилетия насам може да завърши през втората половина на 2009 г. Икономиката е загубила 6 млн. работни места, откакто рецесията започна през декември 2007 г., което е най-големият спад от следвоенния период след Втората световна война.

Очаква се, че може да има отново съкращения след преструктуриране на автомобилните компании. Очакванията са, че нивото на безработица ще нарасне до 9.8% през 2010. Миналата седмица президентът Барак Обама съобщи за 10 инфраструктурни проекта, включително подобрения на паркове, магистрали и стари медицински съоръжения, чрез които може да спаси или да създаде повече от 600 000 работни места за три месеца.

Загубата на много работни места е лош показател, но може да се приеме като знак, че тежестта върху икономиката и пазара на труда намалява. Най-голямата загуба се е наблюдавала през януари, когато 741 000 работни места са били изгубени - най-много от 1949 г. насам. Средната загуба на месец е около 700 000 през първото тримесечие, но намалява до 539 000 през април. Според някои прогнози те трябва да са около 500 000 през текущото тримесечие и да намалеят до 250 000 на месец през последното тримесечие тази година.

Наред с намаляване на подадените молби беше съобщено, че от началото на тази година рецесията е върнала нивото на богатство на американците на това от 2004 г., като близо 1,3 трилиона долара са били заличени, поради намаляване на стойността на притежаваните жилища и инвестиции. Нетната стойност или стойността на активите като домове, разплащателни сметки и инвестиции минус задълженията, като ипотеки и кредитни карти, намалява с 2.6% през първите три месеца на годината.

Тези месеци са били едни от най-лошите на рецесията, както от гледна точка на загуба на работни места, така и поради срива на фондовата борса през март. От тогава насам някои сигнали показват, че икономиката се стабилизира. Но дори ако нещата се подобрят, такова драматично изпаряване на богатството ще направи американците по-пестеливи. През април нивото на личните спестявания на американците се е покачило до 5.7%, най-високото от 1995 г., а сумата на спестяванията – 620.2 млрд. долара – е най-високото, отчетено след 1959 г.

Според доклад на ФЕД най-големите щети върху богатството през първото тримесечие, са от потъващия фондов пазар, но инвестициите започват да се покачват отново. Друг удар върху нетното богатство на домакинствата през първото тримесечие идва от падащите цени на жилищата. Стойността на притежаваните недвижими имоти е намаляла с 2.4%.

Наред с това вчера имаше други позитивни новини. Беше обявено увеличение на продажбите на дребно за предходния месец с 0.5%, по-добро от очакваните 0.4%, и намаляване на запасите на стоки с 1.1%, в сравнение с очакваните -1.0%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 09.09.22 г.
fallback