fallback

Намаляване на безработицата - основна цел на американското правителство

Все още се дискутира точно колко от оползотворените средства от плана на Обама са имали въздействие върху намаляване броя на безработните

10:16 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

В понеделник президентът Барак Обама обеща да открие повече от 600 хил. работни места чрез своя 787-милиарден стимулационен план това лято, наливайки милиарди в публични проекти, училища и летни младежки програми.

Много от стумилационните планове, които Обама обсъди в понеделник, вече са в действие, включително стотици проекти за поддръжка на военни бази, около 1600 подобрения на щатски пътища и летища, федерални средства от държавния бюджет са отпуснати за 135 хил. учители, училищни директори и помощен персонал.

Администрацията винаги е гледала на лятото като пиков период за изразходване на стимулите. Сега Обама обеща да се ускори темпо на изразходване на федералните средства през следващите няколко месеца, за да даде тласък на икономиката и създаването на нови работни места.

„Имаме да извървим дълъг път към възстановяване, но вървим в правилната посока”, заяви Обама в писмена декларация, подготвена за неговото публично обявяване на допълнителните стимули по време на летния сезон. „Нашата мярка за измерване на прогреса е напредъкът на американския народ, който се вижда от начина им на живот. Докато този прогрес е стабилен и солиден, ние ще продължаваме напред. Сигурно и постепенно ще обърнем посоката на движение на икономиката”, се казва в изявлението.

То дойде дни, след като правителството съобщи в петък, че броят на безработните продължава да се покачва, нивото на безработица в момента е 9,4%, най-високото от 25 години насам, от септември 1983 г., когато САЩ се възстановяват след тежка рецесия, докарала равнището на безработицата до почти 10%. Стотици хиляди американци продължават да губят работните си места всеки месец, въпреки че през последния загубите са по-малко от очакваните.

Все още се дискутира точно колко от оползотворените средства от плана на Обама са имали въздействие върху намаляване броя на безработните. Обама твърди, че около 150 хил. работни позиции са спасени или са били създадени нови чрез неговия стимулационен план. Доклади на правителството посочват, че икономиката е загубила повече от 1,6 млн. работни места, след като Конгреса одобри финансиране на програмата през февруари.

Първоначално Обама предложи своя стимулационен план като начин да върне хората обратно на работа, обещание че 3,5 млн. работни места ще бъдат запазени или създадени. Прогнозите на администрацията, че безработицата ще се повиши повече от 8%, вече са разбити. През следващите месеци федералната агенция ще отпусне милиарди долари стимули на САЩ.

Загубата на много работни места е лош показател, но може да се приеме като знак, че тежестта върху икономиката и пазара на труда намалява. Най-голямата загуба се е наблюдавала през януари, когато 741 хил. работни места са били изгубени, най-много от 1949 г. насам. Средната загуба на месец е около 700 хил. през първото тримесечие, но намалява до 539 хил. през април. Според някои прогнози средно те трябва да са около 500 хил. през текущото тримесечие и да намалеят до 250 хил. на месец през последното тримесечие тази година.

Дори и загубите на работни места да спаднат, компаниите няма да бъдат склонни да наемат на работа, докато не се чувстват сигурни, че икономическото възстановяване ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 09.09.22 г.
fallback