fallback

Какви алтернативи имат инвеститорите при падащ долар?

Инвестициите във всички класове активи са поставени пред преосмисляне заради очакваната обезценка на зелените пари

12:35 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Слабото представяне на американския долар, което според анализаторите ще продължи още, кара инвеститорите да преосмислят стратегиите си за позициите от всички класове активи. Както може да се предположи, поевтиняващият долар води до поскъпване на суровините, а с това и до повишен интерес към компаниите, които ги произвеждат.

Фондовият пазар обаче е изправен пред дилема, твърди анализ на CNBC. Ограниченото поевтиняване на зелените пари по принцип е благоприятно за акциите в САЩ, но остра обезценка на долара може да окаже доста негативно влияние. Търсещите остров на стабилност на облигационните пазари инвеститори пък трябва да преценят дали добрите перспективи, които се очертават заради обезценяващия се долар, могат да надделеят над страховете от инфлация.

„Доларът вероятно заслужава да бъде слаб“, коментира Емили Сандърс, шеф на Sanders Financial Management. „Така или иначе, фундаменталните причини за слабостта на долара не дават поводи за радост“.

Ето и възможните последствия за различните пазари от падащия долар според анализа:

Акции

Връзката между обезценяващия се долар и акциите може да бъде показана най-ясно чрез понижаването на възвръщаемостта. Поевтиняването на дадена валута по правило носи печалби на пазара, защото генерира инфлационен натиск върху икономиката. Прекалено острият спад обаче прави инвеститорите скептични относно бъдещето и се получава обратен ефект.

От 9 март, когато американските индекси регистрираха дъна, досега доларовият индекс се е смъкнал с 12 на сто. За този период борсата в САЩ постигна силен ръст, който беше подкрепен и от очакванията за увеличаване на паричното предлагане, което пък се свързва с инфлационни очаквания.

Това предизвика опасения, че заради активните действия на американското правителство и Федералния резерв се създава доларов балон, при пукането на който ще има огромни негативни последствия ако не за целия пазар, то поне за ключовите отрасли.

„Балонът на фондовата борса, балонът на правителствените облигации, балонът при недвижимите имоти – каква е връзката между всички тях? Доларът“, заявява Лий Марковиц от Continental Capital Advisirs. „Краят е близо за всички балони, тъй като доларът попада под силен натиск от валутите на другите страни и от политиците от целия свят“.

„Ако доларът премине в състояние на свободно падане, тогава имаме проблем. Този проблем ще се прояви на фондовите пазари. За сега обаче има още риск (капитал), който да влезе на пазара. Износителите нажежават обстановката заради слабия долар“, смята Куинси Кросби от The Hartford.

Суровини

Освен акциите, традиционните печеливши при спад в курса на долара са златото и петрола. Ако съществува консенсус сред анализаторите, то той е именно относно търговията със суровини.

„Днес всеки инвеститор трябва да бъде съсредоточен върху защитата от инфлация. Трябва да се насочите към суровини, които притежават следните две характеристики: ниска заменяемост и нарастващо търсене“, препоръчва Питър Танус от Lynx Investment Advisory. Тази седмица неговата компания е стартирала фонд за търговия с реални активи, съсредоточен върху четири суровини: дървесина, злато, вода и петрол, посочват от CNBC.

Лий Марковиц пък посочва, че компанията му се е насочила към безрискови активи, а като такива се определяли валути, различни от долара, златото и среброто.

Правителствени облигации

Огромните проекти, които финансира американското правителство, налагат емитирането на все повече държавни облигации. При такива очаквания инвеститорите ще избягват влизането в позиция поне докато доходността не се увеличи допълнително. Тази ситуация се превръща в Параграф 22 за правителството на САЩ, тъй като в опитите му за вдигане на цените на облигациите са свързани с намаляване на тяхната доходност.

Настроенията сред инвеститорите са да се стои на краткосрочни позиции, което се вижда и от настроенията на Китай. Властите в Пекин инвестират предимно в американски правителствени облигации с матуритет две години, избягвайки дългосрочното обвързване с правителството на САЩ.

„Това, което правят китайците, представлява преструктуриране на някои от дългосрочните активи в краткосрочни, за да може да се създаде стратегия за бързо излизане от пазара“, смята икономистът от университета Irvine в Калифорния Питър Наваро. „Освен това те сключват двустранни валутни споразумения с различни страни по света, за да могат да загърбят долара“.

Марковиц пък е на мнение, че „комбинирането на несигурните позиции на Фед и страховете около потенциалното понижение на кредитния рейтинг на САЩ правят потенциала за спад в цените на всички американски активи неограничен и това става ясно дори на най-отявлените бикове“

По ирония на съдбата, едно от малките неща, които са в състояние да помогне на правителствените облигации, е загубата на доверие в акциите, в резултат на което инвеститорите да се насочат към вложения в правителствен дълг, дори той да води до загуба в реално изражение. Другата алтернатива е силен ръст на доходността по държавните облигации, смятат специалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 11.09.22 г.
fallback