fallback

Wall Street продължи позитивния си ход вчера, напрежението около GM остава

Обявените в САЩ поръчки на стоки за дълготрайна употреба и молбите за помощи при безработица повлияха върху вчерашната борсова сесия на Wall Street

13:39 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Макроданните, които повлияха върху вчерашната борсова сесия на Wall Street, без съмнение бяха обявените поръчки на стоки за дълготрайна употреба и молбите за помощи при безработица, оповестени преди отварянето на пазара. Поръчките на стоки за дълготрайна употреба за месец април са се повишили неочаквано с 1,9% (при очаквани само +0,5%), а нивото на молбите за помощи при безработица изненада с това, че се е понижило до 623 хил. в сравнение с очакваните 628 хил. (общо 6,788 млн. в сравнение с прогнозираните 6,745 млн.).

Фактът, че след тези благоприятни данни американските фючърси се движеха около леко положителни стойности, показа повишената предпазливост от страна на инвеститорите в началото на търговията. Притеснението произлизаше най-вече от ситуацията около автомобилната компания General Motors, която се готви да обяви банкрут в началото на юни. Автомобилният гигант премина вчера през множество противоречиви новини и дори за кратко акциите му бяха спрени от търговия. Планът на правителството е чрез процедурата по банкрут да отдели „лошите” от „добрите” активи на GM в отделно юридическо лице, за да възроди гиганта и той да се изправи на крака в срок от 60 до 90 дни.

В същото време продължават тежките преговори с профсъюзите и притежателите на облигации от General Motors. В „новата” компания правителството ще притежава 72.5% от акционерния капитал, което се равнява на досегашния отпуснат дълг от 50 млрд. долара, което значително ще намали задлъжнялостта до 17 млрд. долара. От GM обявиха, че са сключили споразумение с облигационерите и те са приели предложението на американското правителство за размяна на дълговите книжа за преференциални акции. “Старата” GM ще притежава 10% от новата компания за удовлетворяване на исковете на кредиторите. Профсъюзите също се съгласиха с намалените заплати и здравни осигуровки, предложени от правителството. Според анализаторите споменатото споразумение определено няма да реши проблема с дълга на компанията, но ще го облекчи.

Лекият възторг от макроикономическите показатели не се затвърди от последвалите обявени данни за продажбите на нови жилища за месец април, които са се повишили с 0,3% до 352 хиляди (спад спрямо миналата година - 34%) в сравнение с очакваните 365 хиляди. Броят на неизплатените ипотеки достигна рекордната стойност от 9,12%.

Търговската сесия като цяло бе белязана със силна волатилност и накрая американските пазари завършиха със сравнително силен ръст. Основна причина за това е значителното увеличение на цената на петрола, показващо ясно повишеното търсене на енергия, което сигнализира, че търговците очакват засилване на икономиката.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори на 8403,80 пункта (+103,78 пункта, респективно +1,25%). Технологичният индекс Nasdaq Composite приключи на ниво 1751,79 пункта (+20,71 пункта, респективно +1,20%). Широкият индекс Standard and Poor´s 500 затвори на 906,83 пункта (+13,77 пункта, респективно +1,54%).

На стоковия пазар петролът се търгува на 65,20 щатски долара за барел, а златото е 962 щатски долара за тройунция.

На азиатските пазари картината бе следната: Nikkei 225 +0,75%, HangSeng +0,46 % и Shanghai Comp. +1,7%. Индийската икономика показа изненадващ ръст от 5,8%, което надмина пазарното очакване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 29.05.09 г.
fallback