fallback

Повишеното предлагане на нови акции на Wall Street може да успокои пазара

Компаниите отново се обърнаха към повишаване на капитала си чрез издаване на нови акции, което е добре за фирмите, които искат да растат

13:27 | 28.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

След като почти три месеца ралито на Wall Street владя позитивно инвеститорите, компаниите отново се обърнаха към повишаване на капитала си чрез издаване на нови акции, като това е добър знак за фирмите, които възнамеряват да растат.

През настоящата година количеството новоемитирани акции превишава почти пет пъти нивата от миналата година. Фондовата борса представлява място, където е налице предлагане и търсене във възможно най-чист вариант. Когато компаниите предлагат нови акции с цел набиране на капитал, общото предлагане на акции се увеличава и възникват опасения за намаляване на цените, освен ако това не е придружено с еквивалентно увеличаване на търсенето. Налице са факти, че такова търсене има и то е в по-големи размери от предполаганите, което се потвърждава от стабилните ръстове на самия пазар.

Само през май новоиздадените акции са 3,1 млрд., емитирани от компании, включени в индекса S&P 500, което е почти три пъти повече от новоемитираните акции през април, чиято бройка е 1,25 млрд., и същевременно пет пъти повече от 465 млн. акции, издадени през май 2008 г., според данни на рейтинговата агенция Standard & Poor's. От началото на годината до сега общият брой новоемитирани акции от компании, включени в S&P 500, са 4,5 млрд. в сравнение с 905 млн. акции за същия период миналата година.

Търсенето на акции досега покрива предлагането – широкият индекс S&P 500 се повиши с повече от 35% от дъното от началото на март.

"Добре е, че компаниите набират капитал и това, че публиката е склонна да купува (техните акции), е добър знак", каза Кен Тауър, анализатор в Quantitative Analysis Service. "След големия спад и ширещия се страх има много кеш, прибран настрана, и сега инвеститорите са готови да накарат парите отново да работят за тях. Ако оцеляването на големите банки е по същество, гарантирано от правителството, инвеститорите поемат малък риск като купуват техните акции.”

В сряда Bank of America и PNC Financial Services обявиха, че тяхното увеличение на капитала, съответно с 5.9 млрд. долара и 600 млн. долара, чрез нови акции е минало успешно. Деветнадесетте най-големи банки в САЩ получиха също милиарди долари от правителството в замяна на преференциални акции след обявяването на резултатите от проведения стрес тест и последвалите препоръки на ФЕД.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 03.09.22 г.
fallback