fallback

Време за инвестиране в китайски акции?

Има признаци, че големият стимулационен план на Китай започва да действа

14:55 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Има признаци, че големият стимулационен план на Китай започва да действа. Страната играе важна роля в това да извади останалите от глобалната рецесия. Двугодишният стимулационен пакет на Китай в размер на 586 млрд. долара цели да стимулира вътрешното търсене в момент, когато много други икономики се свиват. Целта е ръстът на брутния вътрешен продукт на страната да достигне 8% за 2009 г. 

Стимулите бяха обявени през ноември, след като глобалната финансова и кредитна криза осакати 5-годишния ръст на азиатските акции. Но много анализатори бележат светъл път пред стимулите, тъй като Китай е най-голямата страна в света, консуматор на мед, алуминий и, наред със САЩ, на петрол. Китай също разработва отделни стимулационни планове, насочени към 10 сектора, включително такива за производство на автомобили и стомана.

Един от скоро обявените показатели, показващи подобрение в страната, е Purchasing Managers Index, който се покачи с 53.5% през април (стойности над 50 означават експанзия). През ноември индексът достигна рекордно ниски стойности до 38.8. Въпреки че данните за БВП на Китай бяха разочароващи, подобряващият се PMI посочва, че най-лошото вече е минало.

Въпреки че износът в момента остава на много ниски нива (през април износът на Китай е намалял с 22.6%), бумът в инфраструктурното изграждане, спонсорирано от правителството, бързо набира скорост, частично компенсирайки свиването на външното търсене. Кредитната експанзия, фискалните разходи и капиталовите разходи много са се засилили, индустриалната продукция се е стабилизирала. Важно е да се отбележи, че потребителските разходи са останали доста гъвкави, нараствайки с повече от 15% на годишна база в реално изражение през последното тримесечие. Последните икономически данни за страната са ръст на продажбите на дребно с 14.8%, индустриалното производство се е увеличило със 7.3% и производството на коли - с 18%.

Възниква въпросът как Китай, главната експортна икономика, продължава да процъфтява, когато износът й намалява? Отговорът е, че днешен Китай е резултат на две конкуриращи се икономики: реалната икономика, произвеждаща стоки и услуги най-вече за външна употреба, ръстът на която се забавя с голям процент и от друга страна икономиката, стимулирана чрез държавни разходи, която в момента се разраства.

Китайската централна банка има значителни предимства. ФЕД може да печата много пари и го прави, но не може да направи почти нищо, за да увеличи потребителските разходи. Не може да принуди компаниите и потребителите да харчат. Комунистическото правителство на Китай притежава голяма част от апарата за създаване и за изразходване на пари, то контролира банките и ги принуждава да отпускат заеми.

Китай може да принуди компаниите, притежавани от правителството да взимат заеми и да отпускат средства. А правителството от своя страна може да харчи бързо, което е важно, когато се стреми да изгради инфраструктура. Ако китайското правителство реши да изгради магистрала, то просто прави права линия на картата. Всяко препятствие – като болница или училище – става жертва на едно по-голямо добро.

От началото на годината институционалните инвеститори са вложили средства във фондове, които са насочени към инвестиране в Китай, както и в развиващите се пазари. Нетните потоци към 14 май са в размер на 18.6 млрд, за същия период преди година изтичането на средства е 6.5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:14 | 29.08.22 г.
fallback