fallback

Сега е времето на диверсифицираните инвестиционни продукти в САЩ

При сегашната пазарна ситуация в САЩ инвестирането в UltraShort Financials (SKF) е особено предпочитано

11:33 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

ETF-ите (exchange-traded fund) са инвестиционни продукти, който представляват кошници от акции, които се търгуват като едно цяло. Тези кошници може да са базирани на индекси, които представят пазара (S&P 500 например). В тяхната основа може да са цели сектори като например финансовия или този на недвижимите имоти и ETF-те следят тяхното движение. Те са предпочитани от инвеститорите, защото премахват така наречения „корпоративен риск” от инвестирането само в една акция, тоест те са силно диверсифицирани. 

По време на падащ пазар изключително атрактивни са "обърнатите" или "късите" ETF-и, като една тяхна разновидност са "ултра късите" ETF-и. "Къси" са ETF-те, които са структурирани така, че да нарастват, когато индексите или секторите, на които те са базирани, се понижават (и обратно). "Ултра късите" ETF-и от своя страна удвояват дневните движения на индексите, на които са базирани, но в обратна посока. Инвестирайки в такива ETF-и, инвеститорите все едно държат диверсифицирана кошница от къси позиции от един сектор или индекс. Например спад на базовия индекс с 1% ще доведе до покачване на "ултра късите" ETF-и с 2 %.

Един такъв ETF e Ultrashort Financials ProShares (SKF), базиран на Dow Jones US Financials index, който при сегашната ситуация във финансовия сектор на САЩ е доста популярен и e един от по-успешните ETF фондове. В периода януари-март 2009 този продукт увеличава стойността си с 234% от 105 долара на 243 долара. Посоченият финансов инструмент ETF се търгува на NYSE и е специален продукт за случаи на стегнация или корекция на капиталовите пазари. Най-подходящ е за сегашния период, когато в резултат на кредитната криза и загубите от отписвания на subprime позиции при финансовите институции достигат приблизително 1000 млрд. долара. SKF отразява двойно (200%) дневното движение на Dow Jones U.S. Financial Index, но в обратна посока (ако Dow Jones U.S. Financial Index се понижи с 2%, UltraShort Financials ще се повиши 4%).

При сегашната пазарна ситуация инвестирането в UltraShort Financials (SKF) е особено предпочитано поради следните причини:

- Така нареченият стрес тест показа, че девет от 19-те най-големи банки имат достатъчно капитал, за да понесат по-дълбока рецесия. Десет от тях трябва да наберат общо 75 млрд. долара допълнително средства, за да издържат възможни бъдещи загуби, което добавя още въпросителни към сложната ситуация;

- Тестът показа, че ако рецесията се задълбочи, загубите на 19-те компании през 2009 г. и 2010 г. биха възлезли на 600 млрд. долара. От тези загуби 185.5 млрд. биха били от ипотеки, 82.4 млрд. - от кредитни карти и 53 млрд. - от търговски заеми за недвижимо имущество (това са заемите в балансите на банките, които анализаторите считат за най-уязвими);

- Данните, които бяха обявени за април месец във връзка с просрочените ипотеки, не са обнадеждаващи. Броят на американските домакинства, изправени пред опасността да загубят домовете си, се е покачил с 32% през април в сравнение със същия месец миналата година. След като банките поемат ипотеките, в повечето случаи ги обявяват за продажба при голям отбив от цената, от което имат големи загуби. Това се отразява негативно върху техните баланси и съответно, те ще имат нужда от допълнително капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 20.08.22 г.
fallback