fallback

Американският пазар търси още причини за продължаващото рали

Тази седмица на фокус ще са новите данни за продажбите на дребно и тримесечните резултати от големите универсални вериги магазини

11:26 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Тази седмица в светлината на прожекторите попадат новите данни за продажбите на дребно, както и тримесечните резултати от големите универсални вериги магазини, които се очаква да налеят още оптимизъм в колелата на пазара за продължаване на досегашното двумесечно рали. 

Много анализатори очакваха известна корекция на постъпателното движение на американския капиталов пазар, но техните прогнози не се сбъднаха, тъй като оповестените макроикономически показатели бяха предимно положителни и се приеха радушно от инвеститорите, които реагираха с множество покупки на ценни книжа.

Пазарът лесно прескочи потенциални препятствия през изминалата седмица, като резултатите от стрес тестовете на 19-те големи банки в САЩ не успяха да изненадат неприятно инвеститорите и паралелно с това редица данни, включително и ключовият доклад за безработицата през април, подсказват, че икономиката е преустановила свободното си падане.

В петък индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 164 пункта, или 2%, до 8574.65 пункта, широкият индекс S&P 500 добави 21.84 пункта, или 2.4%, до 929 пункта, а технилогичният Nasdaq Composite нарасна с 22 пункта, или 1.3%, до 1739 пункта.

За седмицата Dow добави 4.4%, S&P 500 се повиши с 5.9%, а Nasdaq напредна с 1.2%. Ралито, което започна в началото на март, изведе пазара на зелено, като от началото на годината досега S&P 500 се е повишил с 2.9%, Nasdaq е добавил 10.3% и само Dow изостава с 2.3%. От дъното през март широкият индекс S&P 500 е нараснал почти 40%.

След като пазарът получаваше постоянен приток от по-добри от очакваните данни през изминалите седмици, сега инвеститорите ще търсят още знаци за започнало икономическо възстановяване на САЩ, за да продължат с покупките. През тази седмица очакваме данните за продажбите на дребно, търговският баланс, бизнес запасите за март, също индексът на производствените цени за април, седмичните молби за помощи за безработица, индексът на потребителските цени, ФЕД индекс на Ню Йорк, индустриално производство за април и Мичиганския индекс на потребителското доверие (предварителен). Тези индикатори са важни за инвеститорите и те очакват да потвърдят досегашните данни и да вдъхнат още повече оптимизъм на пазара. Очакваме още тримесечните резултати на големите универсални магазини, които ще изяснят допълнително картината за настроенията на потребителите.

Досега 424 от компаниите, включени в S&P 500, публикуваха резултатите си, като очакванията бяха, че печалбите са спаднали с 36.3% според Thomson Financial. В същото време компаниите биха очакванията с общо 6% и това е първият път, когато прогнозите на Thomson са надхвърлени в позитивен смисъл от второто тримесечие на 2007 г. до сега. Така ралито оборва песимистите и е съвсем обосновано да смятаме, че скоро можем да очакваме то да се превърне в устойчив тренд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 03.09.22 г.
fallback