fallback

Резултатите от стрес теста повдигнаха завесата на несигурността

Анализаторите оценяват резултатите като не толкова плашещи и са на мнение, че е време банките да започнат по-агресивно да отпускат кредити

11:42 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Стрес тестовете, на които администрацията на американския президент Обама подложи 19-те най-големи банки, за да определи нуждите им от допълнителен капитал и едновременно да възвърне доверието във финансовата система, показаха, че 9 от тях имат достатъчно капитал да устоят на по-продължителна рецесия. Десет банки трябва да наберат общо $ 75 милиарда допълнително капитал, за да издържат възможни загуби в бъдеще.

Анализаторите оценяват резултатите като не толкова плашещи и са на мнение, че е време банките да възобновят нормалните си функции и по-агресивно да започнат за отпускат кредити.

Стрес тестовете бяха критикувани за неизвестността, с която бяха забулени, но беше неизбежно те да не покажат добри резултати след всички усилия на ФЕД. Информацията, която изтече през седмицата, беше достатъчна на обнадежди инвеститорите и те изпратиха банковите акции до двуцифрени процентни ръстове в сряда и след края на сесията в четвъртък на after-hour trading те отново регистрираха повишение.

Сред 10-те банки, които ще имат нужда от капитал, Bank of America е с най-голям дял – $33.9 милиарда, следва Wells Fargo & Co. с $13,7 милиарда, GMAC LLC с $11.5 милиарда, Citigroup Inc. с $5.5 милиарда и Morgan Stanley с $1.8 милиарда. Другите 5 са регионални банки - Regions Financial Corp, SunTrust Banks Inc, KeyCorp, Fifth Third Bancorp и PNC Financial Services Group.

Финансовите институции трябва до 8 юни да разработят план, който да бъде одобрен от регулаторните органи. Ако банките не успеят да наберат капитала сами, правителството изрази готовност да помогне чрез гаранционния фонд. Стрес тестовете са надеждата на администрацията за укрепване на доверието във финансовата система на САЩ, като от Белия дом обявиха, че няма да позволят нито една от 19-те банки да фалира. След сриването на ипотечния пазар банките поеха най-големия удар чрез обезценяването на ипотечните ценни книжа, които те притежаваха в портфейлите си.

При провеждане на теста Фед постави банките при следните условия: влошаваща се рецесия - ниво на безработица, което достига до 10.3% и спад на цените на жилищата с повече от 22% през следващата година.

Банките, които правителството няма да задължи да набират допълнителен капитал са JPMorgan Chase & Co., брокерската къща със статут на банка Goldman Sachs Group Inc., застрахователната компания MetLife Inc. и издателите на кредитни карти Capital One Financial Corp. и American Express Co.

Банковите акции вчера отбелязаха значителни ръстове по време на after-hour търговия. Bank of America се повиши с 9.2% до $14.75, докато JPMorgan добави 1.5% to $35.77. Fifth Third Bancorp напредна с 23.4% до $6.60, докато Бостънската State Street Corp. скочи до $40.90, което е ръст от 8.1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 08.05.09 г.
fallback