fallback

Данни за пазара на труда и стрес тестовете подсилиха оптимизма в САЩ

В сряда инвеститорите на Wall Street изразиха отношението си към настоящата ситуация с мощни покупки

11:51 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

В сряда инвеститорите на Wall Street изразиха отношението си към настоящата ситуация с мощни покупки, подкрепени от по-добри от очакваните данни за заетостта и информация относно наскоро проведените стрес тестове на банките в САЩ. 

Данните за пазара на труда, пуснати от ADP, показаха значително намаляване на темпа на спад, като през aприл заетите в частния сектор са намалели с 491 хил. в сравнение с очакванията за спад от 644 хил. Тези позитивни новини накараха инвеститорите да повишат очакванията си за петъчния правителствен доклад за безработицата в неселскостопанския сектор, един от най-внимателно следените икономически индикатори за състоянието на щатската икономика, което доведе до бурна реакция на пазарите и ги насочи в положителна територия. Инвеститорите са настроени за един положителен доклад, който да продължи ралито от началото на март и да го превърне в тренд, както и да потвърди позитивните сигнали, че американската икономика е загърбила най-мрачните си дни.

Dow Jones нарасна в сряда със 101.63 пункта, или 1.2%, до 8 512.28 пункта. Индексът затвори на ниво от над 8 500 пункта за първи път от 9 януари и вече губи само 3% от началото на годината. S&P 500 се повиши с 15.73 пункта, или 1.7%, до 919.53 пункта. Индексът вече отчита ръст от началото на годината. Технологичният Nasdaq отчете повишение от 4.98 пункта, или 0.3%, до 1 759.10 пункта.

Силните движения при банковите акции бяха другата причина за позитивния завършек на търговията вчера, след като медиите съобщиха, че състоянието на най-големите банки не е толкова лошо и въпреки че част от финансовите институции ще имат нужда от допълнително капитал, размерът няма да е толкова голям, колкото анализаторите очакваха. Тази информация се появи само ден преди резултатите от стрес тестовете на банките да бъдат публикувани. Вследствие на новината Bank of America нарасна с 17.1% до 12. 69 долара, Citigroup поскъпна с 16.6% до 3.86 долара, а Wells Fargo добави 15.6% към стойността си до 3.62 долара за акция. И трите банкови институции ще имат нужда от допълнителен капитал, обратно на American Express и J.P. Morgan Chase, които няма да имат нужда от нов капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 03.09.22 г.
fallback