fallback

Позитивизмът на американските пазари се запазва

Изявлението, че ФЕД няма да допусне нито една от 19-те най-големи американски финансови институции да фалира, причини засилване на финансовия сектор

12:37 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия на Wall Street в петък премина позитивно и пазарите затвориха на сравнително високи нива, но шестседмичната ръстова серия беше прекъсната. Въпреки това не можем да говорим за отшумяване на позитивния сентимент у инвеститорите. В петък той беше подсилен най-вече с публикуването на методиката на извършването на правителствените стрес тестове, които служители на ФЕД и Министерството на финансите приложиха в 19-те най-големи американски финансови институции, които общо осигуряват повече от половината кредити в сектора.

Инвеститорите приеха позитивно изявлението, че ФЕД няма да допусне нито една от тези институции да фалира дори и в случай да обяви лоши резултати. Това изявление причини засилване на финансовия сектор, който бе подкрепен и от добрите финансови резултати на American Express.

Значителни ръстове отбеляза и технологичният сектор благодарение най-вече на позитивно приетите финансови резултати на Microsoft. В резултат на това индексът Nasdaq Composite, единствен от трите борсови индекси, запази позитивната посока и отбелязва нарастване вече седма поредна седмица.

Автомобилната компания Ford също обяви позитивни финансови резултати и нейните акции скочиха с 51%. Автомобилният гигант черпи позитивизъм от факта, че в момента по никакъв начин не използва правителствени средства и решава своите проблеми чрез преструктурирания. Последният силен мотив за оптимистичното настроение по време на петъчната търговия бяха данните за поръчките на стоки за дълготрайно потребление, които за месец март са се понижили само с 0,8 % в сравнение с очаквания спад от 1,5%.

В петък индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори на ниво от 8076,29 пункта (+119,23 пункта, респективно +1,50%), което след шест сесии на ръст е спад от 0,7%. Технологичният индекс Nasdaq Composite приключи на ниво 1694,29 пункта (+42,08 пункта, респективно +2,55%) със седмичен ръст от 1,3%. Широкият индекс Standard and Poor´s 500 завърши петъчната сесия на ниво 866,23 пункта (+14,31 пункта, респективно +1,68%), като за изминалата седмица се понижи с 0,4%.

Петролът се котира 50,42 долара за барел, а златото е 916,40 долара за тройунция.

Chrysler постигна споразумение с UAW и канадските работници. Срокът в плана за понижение на разходите е до 30 април или компанията ще премине в състояние на банкрут.

Днес не очакваме значими макроикономичеси показатели, но тази седмица ще разберем данните от САЩ за потребителското доверие (вторник), БВП (сряда), пазара на работна ръка (четвъртък) и в петък пазарният сентимент, поръчките на фирмите и индексът ISM Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 08.09.22 г.
fallback