fallback

Уволнен сте? Не бързайте да търсите работа, а поработете върху себе си

Приемете кризата като време за оптимизация не само на бизнес процесите, но и на самите себе си, съветват психолози

09:01 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Оптимизацията на щатовете в компанията е засегнала и вас и сте останали безработни? Не зацикляйте върху проблема, а приемете кризата като време за оптимизация не само на бизнес процесите, но и на самите себе си, съветват психолози, цитирани от Bigness.ru.

Когато загубите работата си, оптимистичният сценарий е, разчитайки на своя професионален опит, бързо да си намерите нова, подобна на тази, която се е наложило да оставите не по своя воля. В действителност обаче намирането на работа в сегашната сложна икономическа ситуация може да се проточи с месеци. Затова трябва сериозно да се замислите върху стратегия за по-нататъшното построяване на кариерата си, притегляйки всички плюсове и минуси.

Някои експерти препоръчват да се занимаете със самообразоване, да четете допълнителни обучителни материали, свързани с вашата професия, да ходите на курсове. Накратко - да разширите своя кръгозор и да развиете общите и професионалните си компетенции. Времето, в което си търсите нова работа, можете да използвате и за завършването на отдавна започнати и недовършени поради липса на свободно време дела.

Експертите са на мнение, че в близките няколко години далеч не всички служители, уволнени по време на кризата, ще успеят да получат работа по предишната си специалност, защото на пазара на труда се наблюдава пренасищане. Затова, ако не можете да намерите работа по специалността си, сменете я, съветват от изданието.

В смяната на специалността няма нищо трагично, заявява генералният директор на HR Factory Елена Ванюшкина пред Bigness.ru. Според Ванюшкина развитието на други страни и способности на личността позволяват на развилия ги да бъде по-конкурентноспособен на пазара на труда и отчасти да се предпази от възможни финансови сътресения за в бъдеще, тъй като ще владее не една професия, а няколко. Освен това работодателите все по-често в условията на кризата предпочитат универсални служители.

За специалистите с голям опит в сферата им на работа и със склонност към предаване на този опит на другите има още един път - да се занимават с бизнес тренинг или да станат консултанти. Хората никога няма да спрат да се учат, каквато и да е икономическата и политическата обстановка, в която живеят.

„Направете от себе си марка - това може да ви донесе много пари и ще е ценено и след края на кризата. Трупаният с години опит може да обезпечи финансовата ви независимост и да помогне на начинаещите и неопитните да изберат верния път и да се изправят на крака“, съветва Елена Ванюшкина.

Специалистите посочват още една стратегия - доброволен отказ от високи постове и доходи в името на лек и спокоен живот със семейството. Едни напускат бизнеса заради семействата си, други - за да имат време за развлечения, а трети - за да се захванат с изпълнението на мечтите си. За топ мениджърите тази крачка представлява изменение на жизнените ценности и приоритети - тя е избор между доходите и стреса, от една страна, и душевния комфорт и по-малките възнаграждения, от друга страна.

„Висококвалифицираните специалисти обаче могат да се окажат неподходящи за по-ниски позиции в същата компания, тъй като са свикнали да мислят и работят по различен начин“, коментира Ванюшкина. Според нея това може да им послужи за причина скоро да решат да сменят работата си с по-подходяща в друга фирма.

Изготвянето на стратегия за построяване на кариера след уволнение по време на криза не изчерпва всички възможности. Важно е да приемете кризата като неизбежна, да не правите трагедии от нея и да се опитате да извлечете от нея колкото се може повече ползи за себе си, съветват от руското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 11.09.22 г.
fallback