fallback

Рекорден ръст на залагащите за борсов спад на развиващите пазари

Увеличаването на късите продажби може да бележи края на най-силното рали на борсовите индекси в развиващите се страни от 16 години

15:17 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Късите продажби на акциите на фонда iShares MSCI Emerging Markets са се увеличили с рекордните за последните две години 51% на месечна база през март. Увеличаването на залозите срещу развиващите се икономики може да бележи края на най-силното рали на борсовите индекси от Бразилия до Тайван за последните 16 години, съобщава Bloomberg.

Индексът MSCI Emerging Markets следи представянето на фондовите пазари на 23 развиващи се държави. Борсово търгуваният фонд iShares MSCI Emerging Markets, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк подобно на книжата на всяка друга публична компания, копира движението на този индекс.

При късите продажби инвеститорът взема назаем ценна книга и я продава, защото очаква, че цената й ще се понижи. Силното нарастване на сделките от такъв тип може да се изтълкува като знак, че пазарът е достигнал своята повратна точка след силното тримесечно рали на индексите.

Индексът MSCI Emerging Markets регистрира най-ниската си стойност за тази година в началото на март, след което се отдалечи от нея с 32%, за да достигне шестмесечен връх на 16 април. През следващите няколко дни той изгуби 3 процента, за да завърши вчерашната търговия при ниво от 629,23 пункта.

Борсовият бенчмарк може да заличи своето повишение през следващите седмици в случай, че финансовите резултати на компаниите, както и данните за американската икономика разочароват инвеститорите.

Печалбата на компаниите, включени в него, може да се понижи с 26% през тази година, се посочва в проучване на най-голямата финансова компания в света Citigroup, публикувано на 15 април. Експертите на банката очакват, че Тайван ще бъде най-силно засегнат сред развиващите се икономики в Азия, а Бразилия – сред развиващите се нации в Латинска Америка.

Публикуваните досега финансови резултати за първото тримесечие на компаниите в състава на индекса оправдаха до голяма степен пазарните очаквания. Още 265 компании ще публикуват своите отчети през следващия месец. Към момента коефициентът P/E на индекса се намира на най-високата си стойност за последните девет месеца от 11,4.

Индексът MSCI Emerging Markets достигна рекордната стойност от 1338,49 пункта в края на октомври 2007 г., след което се срина с 66 процента през следващите 12 месеца. Най-лошото представяне в 20-годишна история на индекса бе предизвикано от свиването на потребителските разходи на американските домакинства и замръзването на кредитните пазари.

Индексът се покачи с 34 процента от октомври миналата година до януари, благодарение на спекулациите, че най-лошият етап от икономическата криза е отминал. След това продължи да се повишава, за да отчете най-силното си месечно представяне за последните 16 години през март.

От началото на април късите продажби на акциите на фонда са се увеличили до 96,1 млн. акции, което се равнява на 11% от всички дялове на фонда.

Разбира се, увеличението на късите продажби може да бъде фалшива тревога, подобно на март 2007 г. Тогава късите продажби се увеличават с 59%, но въпреки това индексът увеличава стойността си с 19% през следващите 3 месеца.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 02.09.22 г.
fallback