fallback

Клопките на мечия пазар

Ако историята се повтаря, вероятно ще станем свидетели на тест на 12-годишното дъно на щатските индекси от началото на март

08:11 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Скептицизмът относно скорошното рали на щатските борсови индекси се увеличи след големите разпродажби от началото на тази седмица. Стойността на основните американски индекси се оттласна с повече от 20% от 12-годишното дъно, достигнато в началото на март, на фона на твърде противоречивите икономически данни.

Според пазарни анализатори, цитирани от CNBC, краят на ралито е бил неизбежен и дори е трябвало да настъпи още през миналата седмица. Прибирането на печалбите и безразборното търсене на обезценени акции тепърва ще разкрие крехката природа на ралито.

Въпреки тези мрачни прогнози щатските индекси отчетоха нови повишения в края на миналата седмица. Според главния инвестиционен стратег в Standard's & Poor - Сам Стовал, историческите трендове са загатвали за двумесечния връх, който широкият индекс S&P 500 достигна на 17 април. Той смята, че ралито на индексите през последните шест седмици ще бъде последвано от типичното оттегляне на инвеститорите и ново тестване на дъното.

Според Сам Стовал ако историята се повтаря, вероятно ще станем свидетели на нов тест на дъното, който започва през тази седмица. През последните години тестването продължава средно 20 дни, след като борсовият индекс е успял да се възстанови от рекордно ниската си стойност, т.е. след като индексът се е увеличил с поне 20% в продължение на минимум два месеца. Експертът допълва, че подобно тестване на дъното води след себе си около 7 процента спад на пазарите.

Той смята, че S&P 500 може да падне до 750 пункта. На 9 март индексът се понижи до 660 пункта, след което стойността му се повиши до 870 пункта в края на миналата седмица.

Бърз поглед към скорошната история на финансовите пазари показва, че ралито наистина може да е твърде хубаво, за да е истинско.

През 2001-02 г. се наблюдават няколко силни ралита на индексите в условията на мечи пазар. Например Dow Jones IA се понижава от 9808 пункта в началото на май до 7702 пункта в края на юли 2001 г. Един месец по-късно индексът се покачва до 9053 пункта, преди отново да се засили надолу до 7286 пункта през втората седмица на октомври.

И с това влакчето на ужасите не приключва. До края на ноември 2001 г. Dow Jones IA се покачва до 9800 пункта, само за да падне отново до нивата от 7500 пункта през март 2002 г. От техническа гледна точка мечият пазар приключва през октомври 2002 г., след което Dow Jones IA се повишава над нивото от 10000 пункта в средата на декември.

 

 Кликнете върху изображението, за да го видите в пълен размер

След като са се опарили толкова силно, инвеститорите използват всяка по-добра възможност, за да излязат от пазара, допълва Сам Стовал. Несигурността ще доминира и през следващите месеци, както по отношение на финансовите резултати на компаниите, така и във връзка със спасителните икономически програми на правителствата.

Корпоративният сезон в САЩ набира скорост през тази седмица, а през следващите две се очаква финансовото министерство да публикува резултатите от стрес-тестовете на деветнадесетте най-големи банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 04.09.22 г.
fallback