fallback

Време за корпоративни поглъщания

Поглъщанията биха предрешили лидерите и изоставащите компании за бъдещото десетилетие

12:36 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

През последните девет месеца цените на акциите на голяма част от публичните компании се понижаваха. Въпреки последното рали на пазарите акциите дори на компаниите, които са лидери в секторите, продължават да са с 20%-30% под нивата си от първото тримесечие на 2008 г. Същевременно правителствата наливат пари в икономиката с цел да стимулират кредитирането и насърчат потреблението.

Рецептата за поглъщания (M&A) се състой в евтино и достъпно кредитиране и ниски цени на акциите. Директорите на някои компании (Pfizer, PepsiCo, GlaxoSmithKline, Oracle и др.) виждат това като уникална възможност за стратегически поглъщания. Такива институции биха излезли от този икономически цикъл с по-силни пазарни и финансови позиции, запазвайки ликвидността и имайки достатъчно активи, които да използват като гарант за банково финансиране.

Уникалното за настоящия пазар е, че първо, частните инвестиционни фондове не са фактор в последните публични сделки, т.е. стратегическото поглъщане е лишено от спекулативни конкурентни действия и второ, нивата на ливъридж не са 8-11 пъти от наличния капитал (характерно за поглъщанията от периода 1999-2007г.), което увеличава шанса сделките да са успешни.

Същевременно кредитните пазари са все още скептични към участия в значими финансирания. Времето и разходите за due diligence са се увеличили, а задграничните поглъщания са по сложни и трудно осъществими. В случай на задълбочаване на икономическата криза този тип бърза експанзия на компаниите крие рискове и подобно на случая с поглъщането на Merrill Lynch от Bank of America, може да застраши стабилността на разрастващата се компания.

Поглъщанията имат шоков ефект върху цените на акциите и са възможност за печалба заради внезапната промяна на пазарния дял и силите на конкуренция в дадения сектор. През 2009 г. очакваме да видим някои значими сливания в сектора на продажби на дребно и финансовия сектор на компании, притиснати от рецесията, но стратегическите поглъщания биха се състояли главно в сектори като енергетика, технологии и потребителски стоки.

Историческите данни показват, че компании, които са съумявали да гледат отвъд икономическите кризи, са успявали да си осигурят лидерски позиции за времето след рецесиите. Поглъщанията биха предрешили лидерите и изоставащите компании за бъдещото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
fallback