fallback

Как се отразява рецесията на инвестициите във водния сектор?

Тъй като водата е жизненоважен ресурс, търсенето по време на рецесии не намалява

09:16 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Недостигът на водни ресурси обещава голям ръст за компаниите, специализирани в пречистване, транспорт и дистрибуция на най-основния природен ресурс в света, но глобалната рецесия, която замрази новите проекти и ограничи покачването на цените, означава, че инвеститорите в сектора трябва да почакат докато дойде бумът, пише Ройтерс.

Водата, евтина и незаменима, дълго време бе третирана като стабилен инвестиционен актив както по време на бум, така и на икономически спад.

С увеличаването на населението на Земята, ограничения достъп до чиста питейна вода заради процесите на урбанизация и очакваното увеличение на сушата поради промените в климата компаниите, произвеждащи тръби, филтри и други продукти за управление на водните ресурси, се превърнаха в нови източници за инвестиционен ръст, пише изданието.

По думите на анализатора от BB&T Capital Markets Кевин Мачка в САЩ има огромна нужда от подновяване на водната инфраструктура и моментът е подходящ за мащабни инвестиции в проекти от сектора. Въпреки това той предупреждава, че инвеститорите не трябва да очакват бързи печалби от „водните акции” в скоро време.

„През следващите две години това ще бъде истинска тема за инвестиции. ”

Тъй като водата е жизненоважен ресурс, търсенето по време на рецесии не намалява и това важи особено за компаниите, специализирани във водоснабдяване и оборудване. В този смисъл акциите от сектора не са толкова засегнати от кризата в сравнение с други.

Въпреки това рецесията е засегнала ръста поради ограничените източници на финансиране, което се отразява на компаниите в сектора, свили своите програми за експанзия и редица от тях отчели спад в печалбите си.

Кризата е изиграла отрицателна роля и за развитието на проектите за водоснабдяване. Производителите на водни помпи и измервателни устройства също са обявили понижени продажби.

Един светъл лъч за водната индустрия е фактът, че оперативните бюджети на общините, които представляват голяма част от пазара, са останали незасегнати. Това означава, че компаниите в сектора на водното пречистване и филтриране ще имат стабилни поръчки за химикали и компоненти.

Една сфера, която отчита ръст въпреки рецесията, е водното обезсоляване – процес, на който дълго време се гледаше като на Свещения граал в търсенето на модел за заместител на намаляващите ресурси от питейна вода. Съоръжения за обезсоляване се изграждат в Близкия изток, Африка, Испания и Китай. В момента около 20 проекта се реализират и в Калифорния, което според анализатори означава, че САЩ един ден ще бъдат голям пазар за тази технология.

Въпреки това експерти очакват, че ограничените ресурси ще направят живота на американските потребители по-труден и цените на водата за в бъдеще ще се увеличават.

Миналата година цената на водата в глобален план се покачи с 6,7%, но САЩ въведоха увеличение от 5,8%. В същото време страни като Австралия, Полша и Турция въведоха двуцифрени увеличения. Предвид настоящата икономическа обстановка тази година не е вероятно да бъдат направени значителни увеличения.

По-високите цени, увеличеното кредитиране и сушите в крайна сметка ще доведат до силния ръст на водните компании, който инвеститорите чакат от толкова време, пише изданието.

„Може да има известно забавяне, но някой съмнява ли се накъде отива цялата индустрия? Не”, казва Филипе Ронер, мениджър на базирания в Женева воден фонд Pictet Asset Management с капитал от 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 06.09.22 г.
fallback