fallback

Оптимизъм в банковия сектор на САЩ

Благодарение на стръмния ръст през търговската сесия в четвъртък щатските индекси успяха да завършат за пета поредна седмица на позитивни нива

11:57 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Миналата седмица търговската седмица на американските пазари беше само четири дни заради празнуването на католическия Великден. Благодарение на стръмния ръст през търговската сесия в четвъртък индексите успяха да завършат за пета поредна седмица на позитивни нива, въпреки че първите две сесии от миналата седмица далеч не бяха позитивни. Това беше породено от несигурността преди започващия сезон на резултатите и от повишаващите се опасения у инвеститорите за ефективността на правителствените мерки във финансовия сектор. Именно финансовият сектор обаче беше този, който към края на седмицата изигра ключова роля за силния ръст.

В понеделник Министерството на финансите на САЩ отложи програмата, която трябваше да помогне на банките да се справят с лошите кредити в техния баланс.

Най-значимото събитие от вторник без съмнение беше началото на сезона на резултатите с обявяването на резултатите на компанията Alcoa. След затварянето на пазара добивният гигант обяви загуба за първото тримесечие в размер на 497 млн. долара или 0,61 долара на акция, в сравнение с печалбата от 303 млн. долара или 0,37 долара на акция за същия период на миналата година. Продажбите на компанията са спаднали от 5,7 млрд. долара до 4,1 млрд. долара. Компанията надмина очакваната загуба, но както се видя и в сряда, тези резултати не оказаха негативно влияние върху инвеститорите, а по-скоро неутрално.

След две сесии на спад последва положителна сесия за американските пазари, като главна причина за това беше стъпката, предприета от Министерството на финансите на САЩ, което взе решение да разшири обхвата на помощта на някои застрахователни компании чрез програмата TARP. Инвеститорите също така одобриха и досегашното развитие на сезона на резултатите. В сряда своите резултати обяви компанията Bed Bath & Beyond, чиято печалба за четвъртото тримесечие се понижи с 18% до 141,4 млн. долара или 0,55 долара на акция, но въпреки това прогнозата на анализаторите беше за 0,44 долара, значително разминаване с действителните стойности.

Истинския аргумент за подобряващото се състояние на американската икономика и предимно на банките инвеститорите получиха в четвъртък. Гореща новина беше съобщението от банката Wells Fargo, която обяви, че очаква за първото тримесечие на тази година печалба от 3 млрд. долара или 0,55 долара на акция, като приходите й най-вероятно ще се увеличат с 16%, до 20 млрд. долара. Тези изгледи значително надминаха очакванията на анализаторите и изстреляха цената на акциите на банката. Финансовият сектор винаги е бил, е и ще бъде ключ за преодоляването на настоящата икономическа криза и затова каквато и да било новина, която индикира подобряване на условията в този сектор, се приема от инвеститорите с възторг. Позитивното развитие във финансовия сектор беше подкрепено и от спекулациите, че всички основни банки са преминали успешно правителствения "stress test" (според NY Times става въпрос за 19-те най-големи американски банки). Знак за подобряващото се състояние на американската икономика бяха и данните на продажби на дребно през март, които са се понижили с 2,1%, но въпреки това миналогодишните данни са били повлияни от подготовката за Великден, който тази година е с по-късна дата.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи на ниво от 8083.38 пункта (+246.27 пункта, респективно +3,14%), със седмичен ръст от 0,8%. Технологичният индекс Nasdaq Composite завърши на ниво от 1652.54 пункта (+61.88 пункта, респективно +3.89%) и седмичен ръст от 1.9%. Широкият индекс Standard and Poor´s 500 затвори на ниво от 856.56 пункта (+31.40 пункта, респективно +3.81%) и ръст за седмицата от 1.7%.

Фючърсите на Light Sweet Crude Oil на стоковия пазар NYMEX поради петъчния празник се търгуваха само до четвъртък. Най-близкият фючърсен контракт на този сорт петрол приключи седмицата на цена от 52,24 долара за барел. На края той се покачи, поради спекулациите, че икономиката на САЩ започва да се обръща или дъното на икономическия цикъл вече е достигнато.

В четвъртък беше обявено, че седмичният брой на молбите за помощи при безработица е надминал очаквания, а резултатите от веригите за продажби на дребно не бяха по-лоши за разлика от очакванията на мнозина.

Златото завърши седмицата на цена от 883 долара за тройунция. Фундаментална новина във връзка със златото за тази седмица беше тази, че МВФ ще трябва да продаде 403 тона от своето злато. Това би могло да причини натиск върху цената на златото.

Несъмнено сега инвеститорите очакват с повишено внимание отчетите на банките след новините около Wells Fargo, които до голяма степен ще индикират дали ралито ще продължи. Goldman Sachs, JP Morgan и Citigroup са на фокуса през тази седмица, като техните резултати ще бъдат обявени съответно във вторник, четвъртък и петък. Освен тях в полезрението влизат и производителят на микрочипове Intel, също и производителят на здравни продукти Johnson & Johnson, които ще обявят отчетите си във вторник. Интернет гигантът Google ще обяви резултати в четвъртък, а технологичната компания General Electric - в петък. От макроданните важни тази седмица ще са стойностите на продажбите на дребно, потребителският индекс, седмичните молби за помощи за безработица, както и индексът на производствената активност на Филаделфийския федерален резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 02.09.22 г.
fallback