fallback

Пета поредна седмица ръст на Wall Street, банките са на гребена на вълната

Изненадващите очаквания за печалбата на Wells Fargo, както и позитивните сигнали от стрес тестовете, говорят, че следващите седмици ще са решителни за това дали ралито ще продължи

13:54 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

В четвъртък американските индекси отбелязаха още една силно позитивна сесия в резултат на новини от банката Wells Fargo, която обяви, че очаква изненадващо висока печалба, както и поради макроданните за състоянието на щатската икономика. 

Wells Fargo заяви, че очаква печалбата й за първото тримесечие на 2009г. да достигне 3 млрд. долара или 0.55 долара на акция и приходите й най-вероятно ще се повишат с 16% до 20 млрд. долара, благодарение на подем в ипотечния бизнес на банката. Това надмина и най-смелите прогнози и изстреля целия банков сектор стремглаво нагоре. Акциите на Wells Fargo скочиха с 31.7% до 19.61 долара, книжата на Citigroup регистрираха 12.59% ръст до 3.04 долара, a тези на Bank of America направиха своеобразен рекорд с ръста си от 35.27% до 9.55 долара, като това беше най-силно повишилата се позиция в рамките на индекса DJIA.

Позитивното развитие в сектора беше подкрепено и от спекулациите, че всички основни банки са преминали успешно през правителствения “stress test“. Регулаторните органи използват теста, за да проверят дали 19-те най-големи банки имат достатъчно капитал, за да покрият загубите по заемите през следващите две години, ако икономиката се свие още, нивото на безработица се покачи и цените на жилищата продължат да намаляват. Тестовете са съществена част от плана на секретаря на хазната Тимъти Гайтнър, който обяви през февруари, че ще подкрепи доверието в националните банки и ще върне вярата на инвеститорите във стабилността на финансовите пазари.

Позитивизмът на пазарите беше подкрепен и от макроданните за щатската икономика, излезли вчера. Import Price Index за март се е повишил с 0,5% в сравнение с очакваните 0,9%, също така броят на новите молби за помощи за безработицата е 654 хиляди при прогнозирани 665 хиляди и е намалял от предходната седмица с 20 хиляди.

Друг показател, който вдъхна спокойствие у инвеститорите, беше търговският дефицит, който за март се е свил до -26.0 млрд., а очакванията са били за -36.6 млрд., което е значително намаление.

Още една новина обърна погледите на инвеститорите в положителна посока. Това бяха продажбите на дребно за март, които показаха, че потребителите не се ограничават в покупките си прекалено много. Според агенцията Галъп средните дневни потербителски разходи са нараснали от 53 долара в средата на март до 71 долара в последната седмица на месеца, като вероятно влияние имат и наближаващите Великденски празници. От Галъп обявиха, че техният Consumer Mood Index е най-позитивен в момента от февруари 2008 г. насам. Икономистите и анализаторите следят отблизо потребителските разходи, тъй като те съставляват 70% от общата икономическа активност в САЩ.

Вчера индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори на 8083,38 пункта (+246,27 пункта, респективно +3,14%), като отбеляза седмичен ръст от 0,8%. Технологичният индекс Nasdaq Composite завърши на ниво от 1652,54 пункта (+61,88 пункта, респективно +3,89%) и седмичен ръст от 1,9% а широкият индекс Standard and Poor´s 500 приключи седмицата на 856,56 пункта (+31,40 пункта, респективно +3,81%), което е седмично покачване от 1,7%. Днес борсите в Америка почиват за Великден.

Финансовият сектор винаги е бил и ще бъде ключов за преодоляване на финансовата криза и въпреки проблемите, които са налице, всяка новина, която подсказва подобряващи се условия в сектора, се приема от инвеститорите с ентусиазъм. Има огромно желание и вяра от тяхна страна, че дъното вече се вижда.

И тази седмица приключи под знака на финансовите компании. Изненадващите очаквания за печалбата на Wells Fargo, както и позитивните сигнали от стрес тестовете, говорят, че следващите седмици ще са решителни за това дали ралито ще продължи, като бъдещите финансови резултати на банките за първото тримесечие до голяма степен ще подскажат това. Финансовите отчети на банките се очаква да излязат в следния ред: 14 април 2009г. – Goldman Sachs; 16 април 2009г. – JP Morgan; 17 април 2009г. – Citigroup; 20 април 2009г. – Bank of America; 21 април 2009г. – Morgan Stanley, 22 април 2009г. – Wells Fargo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 26.08.22 г.
fallback