fallback

Безредиците в Кишинев не повлияха на фондовата борса на Молдова

Отсъствието на пряка зависимост между политическата ситуация и стабилността на фондовия пазар се обяснява с неразвитостта му

18:27 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите и валутните пазари на Молдова се оказаха удивително флегматични и изобщо не реагираха на политическите безредици през последните дни в столицата Кишинев, се казва в коментар на Интерфакс.

Засега нищо не е в състояние да наруши душевното спокойствие на молдовските инвеститори. За тях революционните настроения на масите не са повод за скок на котировките на акциите и на валутните курсове.

От Фондовата борса на Молдова (ФБМ) съобщават, че средните показатели за сделките през последните дни не се отличават от тези през февруари и март.

От ФБМ са отбелязали, че всъщност на обема на сделките на борсата в значителна степен е повлияла вече световната финансова криза, като „рязко се е съкратил обемът на покупките и продажбите на акциите на водещите молдовски банки, като се има предвид, че основно сделки с ценни книжа на банки са правили малките акционери”.

През февруари 2009 г. обемът на сделките на Фондовата борса на Молдова е бил около 900 хил. долара, докато през същия месец на 2008 г. обемът на търговията на фондовата борса е бил близо 72 млн. долара.

Участниците на фондовия пазар отбелязват още, че настоящият „мъртъв” сезон е свързан и с провеждането на годишните събрания на акционерите, на които се вземат решения за изплащане на дивиденти.

В тази връзка руски финансов анализатор коментира, че някои молдовски банки за 2008 г. са реализирали значителни печалби и акционерите не виждат смисъл да продават сега акциите си, при положение че през април-май могат да получат дивиденти. Освен това „най-големите молдовски банки има вероятност да изплащат дивиденти, които съществено превишават инфлацията в страната за миналата година, която е 7,3%”.

Анализатори коментират още, че отсъствието на пряка зависимост между политическата ситуация в страната и стабилността на фондовия пазар се обяснява с неразвитостта на молдовския пазар на корпоративни ценни книжа.

По думите на анализатор „на този пазар има оживление само при търговски предложения за покупка или продажба на крупни пакети акции, което е твърде рядко явление, тъй като тези предложения се правят от чуждестранни инвеститори”.

Относителната стабилност на валутния пазар на Молдова анализаторите обясняват с добрата парично-кредитна политика на националната банка на страната, благодарение на която за около година молдовската лея е девалвирала спрямо долара само с малко над 10%, а по отношение на еврото незначително е укрепнала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 30.08.22 г.
fallback