fallback

Напрегната седмица на Wall Street

Срещата на г-20 и призивът за нови правила за регулация във финансовия свят бяха сред най-важните събития през седмицата

18:44 | 04.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Няколко неща белязаха седмицата на американските капиталови пазари:

Г-20

На срещата на Г-20 в Лондон лидерите на страните участнички се споразумяха за пакет от мерки на стойност повече от 1 трилион долара за подкрепа и съживяване на световната икономика. Тези средства ще бъдат предоставени на МВФ за подпомагане на търговията.

Друг значим акцент беше и призивът за нови правила за регулация на хедж фондовете, бонусите на директорите, рейтинговите компании, както и определянето на риска при банките. Wall Street няма да приеме това решение с лекота. Основно предимство на хедж фондовете е сравнителната липса на регулация, която им дава по-голяма гъвкавост при оформяне на портфейлите, хеджиране чрез използване на екзотични (слабо познати) финансови инструменти, бързина и агресивност при пазарните спекулации, възможност за многократно по-високи нива на левиридж и преди всичко дискретност и потайност, които много инвеститори предпочитат.

Промените в стандартите за осчетоводяване

FASB, Cъветът за стандарти за финансова отчетност в САЩ, одобри промяна в стандартите за осчетоводяване, давайки “значителна възможност за собствена преценка” на компаниите при изготвянето на счетоводни баланси. Потенциалният ефект се изразява във възможността на компаниите да прикриват загуби, да манипулират приходи и да намалят или спрат отписванията на активи.

Използването на mark-to-market беше в полза на инвеститорите, които имаха възможност по-лесно да следят пазарната стойност на компаниите и цените на акциите. Балансите бяха по-прозрачни и по-разбираеми, което водеше и до по-малко възможности за спекулации от страна на агресивните хедж фондове и съответно до по-ниска волатилност.

Правилото на mark-to-market е създадено с презумпцията, че пазарите оперират рационално, без значение от вида на активите. Настоящата криза въведе ново понятие – “токсични активи” или активи, които малко инвеститори разбират и никой не желае в своето портфолио, каквато и да е предлаганата цена. Така пазарът престана да функционира, създавайки огромно разминаване между предлагана и искана цена (bid-ask spread). Днес можем да кажем с достатъчна доза увереност, че много от компаниите ще покажат резултати над очакваните (предимно финансовите институции), защото изискванията за непрекъснати отписвания от техните потъващи деривативни портфейли отпадат.

Едва ли Wall Street може да бъде надхитрен по такъв начин, особено на пазар, където действат агресивни хедж фондове, търсещи ползи от разликите между пазарна и реална стойност. Неточните баланси ще стимулират волатилността, защото големите инвестиционни компании, които могат да си позволят да привлекат най-добрия талант, ще имат значителни преимущества над обикновените спекуланти, по-лесно заблудени от “значителна възможност за собствена преценка” за стойността на активите в балансите на компаниите.

Какво да очакваме:

Като цяло можем да сме оптимисти по отношение на посоката на акции в краткосрочен план. Вероятността за национализация на банки изглежда е близка до нула. Средствата от спасителните планове скоро ще започнат да оказват позитивно влияние на американската икономика, а сега има и глобален план за борба с кризата.

За съжаление има и много нерешени проблеми. Макроданните ще продължат да притесняват със слабостта си през цялата 2009. Резултатите от първото тримесечие за много компании ще са тревожни, очаква се нестабилност у нововъзникващите пазари, предстоят проблеми в сектори като търговско недвижимо имущество, дългове свързани с кредитни карти, заеми за покупки на автомобили, както и студентски заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 04.04.09 г.
fallback