fallback

Позитивизъм заля борсите, но дали ръстът ще продължи?

Ралито на фондовите пазари вчера бе съпроводено и от значително покачване на цената на американския лек суров петрол с 8.8% до 52.64 долара за барел

11:05 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Вчерашният позитивен ден на световните пазари беше повлиян от множество сигнали, които настроиха инвеститорите силно положително, но все още остава въпросът дали този ръст ще се запази и за в бъдеще.

Преди започването на търговията американските фючърси се оцветиха в зелено в резултат на значителни по важност новини.

На срещата на Г20 в Лондон лидерите на страните участнички се споразумяха за пакет от мерки на стойност повече от 1 трилион долара за подкрепа и съживяване на световната икономика. Тези средства ще бъдат предоставени на МВФ за подпомагане на търговията. Друг значим акцент беше и призивът за нови правила за регулация на хедж фондовете, бонусите на директорите, рейтинговите компании, както и определянето на риска при банките.

Европейските акции реагираха силно положително, като индексът Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 4.9%, а индексът MSCI Asia Pacific се покачи 4.8%.

Силна подкрепа дойде и от решението на Европейската централна банка да понижи лихвените равнища с 25 базисни пункта, а не, както очакваха анализаторите, с 50 базисни пункта. Индексът FTSE 100 се повиши с 4,3%, за да завърши сесията над 4000 пункта за първи път от 19-ти февруари досега.

Представените в САЩ макроданни показаха противоречиви сигнали, които инвеститорите отминаха с неохота. Борсите стартираха силно, въпреки повишените молби за помощи за безработицата, които бяха обявени 669 хиляди, в сравнение с очакваните 649 хиляди.

Основният индекс Dow Jones Iindustrial Average завърши сесията с ръст от 2.79%, малко под границата 8000, широкият индекс S&P 500 се покачи с 2.87% до 834,38 пункта, а технологичният Nasdaq се повиши с най-голям процент – 3.29% до 1602,63 пункта.

Друга макроновина в подкрепа на ръста бяха повишените фабрични поръчки, които са нараснали за пръв път от осем месеца насам.

Заложилите на финансовите компании ликуваха след решението на Съвета за финансова отчетност в САЩ компаниите да оценяват залежалите активи в балансите си по пазарна цена (marked-to-market). Анализаторите очакват това да се приложи за ипотеките и по този начин е възможно банките да увеличат чистите си печалби за първото тримесечие с повече от 20%.

Това решение доведе до ръст в цените на финансовите компании: Wells Fargo се повиши 5.9%, Bank of America нарасна с 2.7%, Citigroup добави 2.24% към стойността си. Най-голямата инвестиционна компания Goldman Sachs порасна с 3.6% до 114.22 долара, след като Credit Suisse Group AG й даде рейтинг “outperform” благодарение на силните позиции на компанията на пазара, както и стабилните й балансови стойности.

Гигантите General Electric Co и Exxon Mobil Corp. внесоха значителен принос в ръста на S&P 500. Химическият конгломерат Dow Chemical регисрира покачване от 13%, а добивните компании Rio Tinto (+6.32%) както и бразилската Vale do Rio Doce (+8.61%) бяха в основата на позитивизма в техните сектори.

Вчера бяхме свидетели на много силни корпоративни новини. Акциите на компанията Research In Motion регистрираха ръст от 7.6%, след като чистата печалба на компанията за четвъртото тримесечие нарасна с 26% до 518 милиона долара благодарение на увеличени продажби на смартфона BlackBerry.

Ралито на фондовите пазари бе съпроводено и от значително покачване на цената на американския лек суров петрол с 8.8% до 52.64 долара за барел. Оптимизмът на инвеститорите доведе до поевтиняване на златото с 13,80 долара до 913 долара за тройунция, а медта се търгуваше най-високо от пет месеца насам.

Въпреки значителните ръстове на индексите, започнали още в началото на миналия месец, доста неизвестни пречат на по-консервативните инвеститори да се включат във всеобщата еуфория.

Днес очакваме броя на безработните, както и нивото на безработица в САЩ за март, и според прогнозите на анализаторите данните ще бъдат много тревожни. Очаква се нивото на безработица да е достигнало 8.5% от 8.1% за февруари, като това ще бъде най-високото равнище от 25 години насам. Също така се очаква 660 хил. служители да са загубили работата си, което ще доведе до стряскащата цифра от общо 5 милиона безработни от началото на рецесията. С нетърпениe се очaква и започването на сезона на резултатите на 7 април, като първи е алуминиевият гигант Alcoa.

Въпреки че според мнозина е рано за позитивни прогнози и основанията са налице, мартенското рали продължава и сега като това е факт, който бива да бъде пренебрегван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 30.08.22 г.
fallback