fallback

Последните стават първи: Борсата в Перу изригна с 38% през март

Най-слабият латиноамерикански индекс за 2008 година се превърна в световен лидер по повишение за първото тримесечие

17:13 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изтеклото вече първо тримесечие на 2009 година поднесе нов спад на борсовите индекси на повечето пазари, макар месец март да се оказа най-силният месец за последните шест години в САЩ и да доведе до значително повишаване на оптимизма в Централна и Източна Европа.

Голямата изненада за първите три месеца не е нито повишението на борсата в Украйна на фона на кризата, която раздира страната и изказванията на президента Юшченко, че се очаква спад на брутния вътрешен продукт с 25-30 на сто, нито еуфорията около финансовите компании на фона на все по-влошаващата се ситуация в кредитния сектор.

Изненадата дойде от Перу и ни дава повод да помечтаем и ние да тръгнем по пътя на латиноамериканската страна, тъй като между двете страни може да се направят известни паралели, но затова ще стане въпрос по-късно.

Месец март донесе на основния перуански индекс Lima General ръст от 38,46 на сто. Впечатляващо повишение, което не успя да постигне нито един друг пазар. Това го превърна и в най-силният борсов индекс в света за първото тримесечие на годината. Скокът на индекса надвишава осем пъти повишението на регионалния показател за Латинска Америка на MSCI, съобщава Bloomberg.

Всичко това се случва съвсем скоро след като бенчмаркът се оказа най-слаб от всички латиноамерикански индекси за 2008 година. За цялата 2008 година показателят изгуби 60 на сто от стойността си и въпреки повишението си от 31% за първото тримесечие остава с близо 47 на сто под нивото си от март 2008 година.

Изненадващо на фона на случващото се на развиващите се пазари, валутата на страната също повишава стойността си през март, поскъпвайки с около 2,8 на сто срещу долара.

Борсата в Лима е малка на фона на останалите пазари в Латинска Америка, такава е и нашата борса на фона на Европа. Индексът Lima General беше най-слабият от всички латиноамерикански индекси през 2008 година, родният SOFIX също беше рекордьор на региона.

Паралелите между двата пазара обаче сякаш се изчерпват дотук. Ако се навлезе по-дълбоко, трябва да се посочи, че основните стоки, които Перу изнася за света са мед, цинк и други метали. Стабилизирането на техните цени в очакване на увеличено търсене през следващите месеци, допринесе много за ръста на борсата.

В структурата на износа на Перу основно място заемат цинк, мед и калай, тъй като страната е трети по големина производител на тези суровини в света. Перу заема второ място по добив на сребро и пето – по добив на злато, което обосновава голяма част от ръста, постигнат от началото на годината.

България също изнася значително количество суровини и материали, макар голяма част от тях само да се преработват у нас. Относителният дял на износа на такива продукти заема 45 на сто от общия износ на страната, но за съжаление нямаме подобни силни позиции на международния пазар като Перу.

Разликата, която е ключова за развитието на борсовата търговия и движението на индексите е това, че близо половината от попадащите в Lima General компании са представители на добивния сектор. В родния SOFIX представителите на този отрасъл са доста малко, като на пръв поглед се отличават ОЦК, Каолин и Неохим.

Очакванията на световните анализатори са Перу да постигне ръст на икономиката си от 4,1 на сто тази година, а президентът на страната заяви, че очаква ръст от 5 на сто. Това са най-оптимистичните прогнози от всички държави в региона, което отново напомня за България.

Макар и силно засегната от кризата, нашата страна има бюджетен излишък за 2008 година, като се очаква той да се запази и тази година, а останалите макроикономически показатели са в доста по-добро състояние от тези на съседите ни, а валутната стабилност е гарантирана от валутен борд. За страната ни все пак не се очаква подобен икономически възход, но дори и минимален ръст би бил успешен в настоящата ситуация.

Дали българският пазар прилича на този в Перу е спорно поради всички тези различия, но на инвеститорите остава да се надяват, че и родната борса ще смени статута си на лидер по понижение и рано или късно ще се устреми нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 24.08.22 г.
fallback