fallback

Съвземат ли се борсите в ЦИЕ след пропадането и напук на мрачните прогнози?

Част от индексите в региона скочиха с по над 10 на сто през март, лидери са Русия и Румъния с повишения от съответно 27 и 25 на сто

09:21 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалият месец, който по правило поставя началото на пролетта и пробуждането на мечките от зимен сън, този път донесе на инвеститорите на капиталовите пазари от региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) позитивни емоции. След като през последните вече 18 месеца мечките върлуваха и доведоха до истински борсов крах, вече започват да се наблюдават и известни „бичи“ сигнали.

Движението на борсовите индекси в ЦИЕ през месец март показва типичен за полагането на основите на бичи пазар сигнали. Държавите от региона почти неотклонно публикуват обезпокоителни данни за състоянието на икономиките, а експертите от цял свят предупреждават за големи рискове и опасности за бъдещото развитие на източноевропейските страни.

На фона на отслабващи валути, макар през последните седмици да се наблюдава известна стабилизация на валутните курсове, ниска склонност за рискови инвестиции и значителни бюджетни дисбаланси в повечето държави, борсовите индекси постигнаха впечатляващи повишения през последния месец. Макар повечето от показателите да остават далеч под стойността си от края на миналата година, така чаканата стабилизация на настроенията може би вече е факт.

Особено позитивно премина изтеклият месец за инвеститорите в Русия и Румъния. Основният индекс на руската борса RTS се повиши с цели 26,7 на сто, а водещият бенчмарк на северните ни съседи BET напредна с 24,7 на сто. Основна роля за повишението в Русия изигра стабилизирането в цената на петрола, която премина над 50 долара за барел и се задържа там няколко дни. RTS е единственият от разглежданите индекси, който отбелязва втори пореден месечен ръст, което пък му носи повишение от 9,1 на сто от началото на 2009 година досега.

Кликнете върху изображението, за да видите изменението на индексите

За Румъния пък няма фундаментална причина за поскъпване на акциите, тъй като страната продължава да изнася все по-влошаващи се данни за водещите си икономически индикатори. Това може да се приеме като сигнал, че след като се е срутил с 66 на сто през последната година, индексът ВЕТ е изчерпал голяма част от потенциала си за низходящо движение.

С малко по-умерен оптимизъм премина месеца на борсите в Чехия и Полша, където двата основни индекса се повишиха съответно със 17 и 11 на сто. Така загубите им от началото на годината се свиха до по около 11-12 на сто.

България се нарежда сред пазарите, където през март е царял умереният оптимизъм. Индексът на сините чипове на БФБ – SOFIX - се е повишил с 5,1 на сто за месеца, но остава с цели 22,4 на сто под стойността си от края на 2008 година. Заедно с Украйна и Сърбия пък се нареждаме сред най-слабите пазари в региона за последната година, тъй като водещите индекси са изгубили по над 70 на сто.

Известен полъх позитивно настроение дава обстоятелството, че дори на борсата в Киев през март е отбелязан ръст. Въпреки силно изострената криза в страната, която накара президента Юшченко да заяви, че годината е стартирала със срив на икономиката от 25-30 на сто, водещият индекс PFTS се е вдигнал със 7,5 на сто през март и така загубата от началото на 2009 година е сведена до 25 на сто.

С изненадващо повишение успя да завърши март още и унгарският бенчмарк, който се е повишил с 8,7 на сто. Ръстът изглежда необоснован заради поредната редукция на кредитния рейтинг на страната, който доведе до това, че неговата оценка е на най-ниското подходящо за инвестиции ниво по скалата на Standard&Poor's.

Не така оптимистично обаче премина месец март за пазарите в Сърбия, Словения и Естония, където водещите индекси отбелязаха месечни понижения. Най-драстичен беше спадът в Сърбия, където Belex изгуби 11,2 на сто от стойността си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 18.08.22 г.
fallback