fallback

М. Мобиус: Основите на следващия бичи пазар вече се поставят

Инвеститорът подчертава предимствата на развиващите се пазари пред развитите

12:28 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Следващото рали на бичия пазар вече е започнало и на всички развиващи се пазари има изгодни сделки заради рекордния спад в цените на акциите, смята ръководителят на фонда Templeton Asset Management Марк Мобиус.

Индексът MSCI на развиващите се пазари се е повишил с 23 на сто спрямо достигнатото на 27 октомври четиригодишно дъно. За сравнение световният индекс MSCI World за периода отчита спад от 2,5 на сто, а Standard & Poor’s 500 се понижава с 9,5 на сто.

„Трябва да сте внимателни да не пропуснете шанса”, подчертава Мобиус, цитиран от Bloomberg. „Заради всички негативни новини има тенденция за ограничаване (от страна на инвеститорите)”.

Развиващите се пазари са „в по-добра форма“ от развитите, смята Мобиус. Неговият фонд търси компании, които разполагат с много налични средства, имат ниска задлъжнялост и по-висока доходност от дивиденти, или пък такива, които имат възможност да инвестират в бъдещ растеж, като при това им остава наличност да плащат на акционерите.

Мобиус подчертава да се внимава при избор на акции на компании с експозиция на деривативния пазар.

„Ще се наблюдават много отскоци от дъното, тъй като на пазара има голяма несигурност. Имам чувството обаче, че сме на дъното и сега изграждаме основите за следващия бичи пазар”, твърди Мобиус.

От Citigroup обаче са по-песимистично настроени спрямо развиващите се пазари. Според анализ на банката инвеститорите, които през последните две седмици наляха 502 млн. долара на азиатските фондови борси, ще отчетат загуби. От Citigroup посочват като аргумент срива от 30 на сто след първоначалното възстановяване при кризата през 1997 г. и не смятат, че сегашното рали ще е продължително.

От най-големия взаимен фонд в света - Fidelity Investments, пък са скептични относно възможността да се предскажат пазарните цикли. От фонда подчертават, че трябва да се мисли в дългосрочен план и да се инвестира по същия начин.

Templeton Emerging Markets Trust има големи дялове в бразилската петролна компания Petroleo Brasileiro SA и в производителя на желязна руда Cia. Vale do Rio Doce, както и в китайския производител на петрол PetroChina.

Сред фаворитите на Мобиус продължава да бъде най-големият мобилен оператор в света - China Mobile Ltd., тъй като компанията е „доминиращ играч на най-големия телекомуникационен пазар в света“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
fallback