fallback

ФЕД експериментира с нови мерки на паричната политика

Новите мерки за изкупуване на държавни и ипотечни облигации ще увеличат баланса на ФЕД до 4,5 трлн. долара

16:05 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Седмица след като Английската централна банка започна да печата пари, Федералният резерв на САЩ заяви, че е дошъл моментът, в който централните банки да започнат да експериментират с нетрадиционни мерки на паричната политика, се казва в анализ на списание The Economist.

Според председателя на Федералния резерв на САЩ – Бен Бернанке, най-голямата пречка пред икономическото възстановяване на страната е липсата на политическа воля.

За да демонстрира силата на собствената си воля, Бернанке съобщи, че през следващата седмица Федералният резерв започва да изкупува дългосрочни американски държавни облигации на стойност 300 млрд. долара. Изкупуването на ипотечни облигации пък се увеличава до 1,25 трлн. долара, а до 200 млрд. долара се вдига прага за изкупуване на ипотечните облигации, гарантирани от Fannie Mae и Freddie Mac.

Новината оживи инвеститорите: Dow Jones IA се повиши с 1,2%, а доходността по 10-годишните държавни облигации намаля с рекордните 51 базисни пункта до 2,5%.

Новите мерки ще увеличат баланса на ФЕД до 4,5 трлн. долара, което е приблизително една трета от брутния вътрешен продукт на САЩ. Само допреди година активите на централната банка са били 1 трлн. долара.

В края на миналата година Федералният резерв фиксира основния лихвен процент в страната в интервала 0-0,25% и по този начин изчерпа възможностите на основния инструмент на паричната политика.

По същото време централната банка на САЩ започна да прилага и нетрадиционни подходи за увеличаване на ликвидността и кредита. Бяха предоставени огромни заеми на AIG, Bear Stearns, Citigroup и Bank of America и започна изкупуването на корпоративни ценни книжа.

Ръководството на ФЕД заяви, че всички мерки имат за цел да се облекчи достъпът до кредитен ресурс и да се понижат лихвените проценти по заемите. Кредитният пазар е скован поради недоверието между банковите институции и оскъдния банков капитал.

С изкупуването на държавни ценни книжа, ФЕД позволява на правителството да финансира своите разходи с новонапечатани пари, вместо да увеличава данъците. Тези мерки обаче подхранват страховете от появата на инфлация, и дори хиперинфлация, и компрометират независимостта на централната банка.

Според правителството на САЩ страхът от инфлация е преувеличен, като за февруари тя възлиза на едва 0,2% на годишна база. Много е вероятно инфлацията да продължи да се забавя, защото високата безработица и неизползваният производствен капацитет ще тласкат надолу цените и заплатите.

Относно независимостта на Фед Бен Бернанке заяви, че Комитетът за парична политика е взел вчерашното си решение единодушно и е склонен да поеме този риск в името на по-агресивните мерки за противодействие на рецесията. За централната банка най-важно в момента е да се намалят разходите за кредитиране на частния сектор.

Федералният резерв не може да се справи сам с икономическата криза. Ето защо администрацията на Барак Обама предприе мерки, с които да подпомогне рефинансирането на ипотечни кредити и кредитирането на малкия и среден бизнес. В рамките на следващите няколко дни икономическият екип на президента на САЩ ще обяви и по какъв начин ще премахне токсичните активи от счетоводните баланси на банките.

Остава въпросът дали мерките на Федералния резерв ще осигурят дългосрочно икономическо възстановяване на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 01.09.22 г.
fallback