fallback

FT: Прохождащите фондови пазари след шока от съкрушителната 2008

Очаква се инвеститорите в региона на ЦИЕ да се насочат към по-консервативни и прозрачни продукти

17:24 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ако пазарите в Централна и Източна Европа изживяваха слънчевите си дни през 2007 г., когато местните фондови пазари преминаваха през период на бум и фондовете се радваха на силни постъпления, то 2008 г. бе по-скоро като пълно слънчево затъмнение. С фондовите пазари в период на свободно падане и с краха на местните валути, инвестиционните капитали бързо се оттеглиха от фондовете в района, пише Financial Times.

“Пазарите станаха свидетел на изтегляния във всички категории, както и на пукането на редица балони като сегмента на малките компании и пазара в Русия”, казва Николас Фалер от Fortis Investments. “Дори и облигационните фондове бяха засегнати заради по-високите лихви по банкови депозити и растящите лихвени нива в началото на 2008 г.”

По данни на Асоциацията за управление на фондове и активи в Европа обемът на изтеглените капитали от най-големия пазар в региона – Полша, между декември 2007 г. и декември 2008 г., е бил почти 2 млрд. евро, а спадът в обема на управляваните активи – 38,1%.

На пазарите извън ЕС, като Русия и Украйна, спадът в обема на активите е бил над 80%, докато в България той е бил над 90%, пише изданието.

И разбира се, данните от четвъртото тримесечие вероятно ще бъдат още по-лоши.

Какво очаква занапред тези прохождащи пазари? Дали инвеститорите от ЦИЕ, които бяха свикнали с двуцифрена доходност по време на бума на пазара, ще се изплашат сега и ще оставят спестяванията си под дюшека?

“Това беше шок”, казва Пол Кар, директор „Продажби за Централна и Югоизточна Европа“ в East Capital. “Някои пазари се развиха много бързо, почти без спиране. Хората мислеха, че фондовете са като банкови депозити”.

След краха на Lehman Brothers обаче пазарите с фиксиран доход бяха замразени и както инвеститорите, така и консултантите научиха някои основни истини за пазарите, пише изданието.

“Много инвеститори използваха фондовете като спестовни сметки с по-добра доходност, без да разбират, че те могат да бъдат волатилни”, казва Йоан де Рик, генерален директор за Източна Европа и Русия в KBC Asset Management.

В този контекст един от положителните резултати от кризата може да бъде подобряването на стандартите на финансовите консултантски услуги. Тъй като инвеститорите се задълбочават повече при търсенето на информация, а броят на независимите консултантски компании се увеличава и се създава натиск за по-достоверна информация.

Уроците, които бяха научени, бяха много тежки, но навярно също така бяха и необходими.

“Гледаме на това като на началото на процеса на учене”, казва Криста Бернбахер, управляващ директор на Raiffeisen International Fund Advisory. “Досега повечето от инвестициите в ЦИЕ бяха рискови активи като например акции. Сега има възможност за диверсификация.”

Не всички пазари в ЦИЕ обаче са насочени предимно към високорискови активи, пише изданието. Унгария и Чехия имат консервативен инвестиционен профил, смята Де Рик.

Това, което може да се очаква сега, е по-голяма склонност към насочване към международни активи, които досега не бяха интересни, тъй като местните пазари се движеха добре.

“Виждаме възможност за по-силна диверсификация според видове активи и държави”, казва Бернбахер. “Въпреки това първоначално фокусът ще бъде върху това, което е безопасно.”

“Хората ще инвестират в много консервативни и прозрачни продукти, които са много ясно структурирани”.

Де Рик също е съгласен с това становище. KBC, която се фокусира върху консервативни продукти, сега е най-големият мениджър на активи в региона, пише изданието. Нейните активи са нараснали до 8,2 млрд. евро през септември 2008 г. от 5,8 млрд. евро през декември 2006 г.

Тази тенденция към безопасни инвестиции се проявява също и при пенсионните фондове, където активите се очаква да нараснат до 245 млрд. евро през 2015 г. от 51 млрд. евро през 2006 г., главно заради задължителния характер на втория стълб от пенсионната система в ЦИЕ.

“Има увеличаване на популизма, тъй като пенсионните фондове загубиха пари за пръв път през това хилядолетие”, казва Фалер.

Пенсионните фондове вероятно ще се придържат към по-консервативен профил, като правителствата вече са въвели по-консервативни пенсионни фондове за инвеститори, които не са толерантни към риска или за такива с по-дългогодишен опит.

Въпреки това инвеститорите в ЦИЕ са свикнали с добрата доходност и в крайна сметка ще започнат да я търсят отново. “Още щом пазарите се възстановят, те ще започнат да търсят по-добра възвръщаемост”, казва Де Рик.

Това, което е най-необходимо обаче, е добра икономическа новина от САЩ и възстановяване на глобалните пазари, защото ако има нещо, което кризата показа, то е, че Централна и Източна Европа не е изолирана от останалия свят, пише в заключение FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 09.09.22 г.
fallback