fallback

Едва две британски банки може да останат публични до края на 2009 г.

Някои британски акции могат да "бият" инфлацията в дългосрочен план и да послужат като безопасно убежище в условията на рецесия

17:48 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Преди две години идеята, че във Великобритания може да се стигне до национализация щеше да звучи смехотворно.

Днес обаче правителството е най-големият или единственият акционер в Lloyds/HBOS, RBS и Northern Rock и има голяма вероятност HSBC и Standard Chartered да останат единствените публични банки до края на 2009 г., сочи анализ на Telegraph.

Дори и в тези трудни времена би трябвало да продължаваме да мислим за дългосрочни, инфлационно-ефективни инвестиции, които да финансират или допълнят средствата за пенсиониране. Британските акции могат да постигнат това дългосрочно, тъй като ръстът на БВП ще се възвърне, а много компании са в добра форма да се възползват от това, пише изданието.

След една или две години инфлацията може отново да започне да расте с възстановяването на развиващите се пазари от техния цикличен спад и със завръщането на капиталовите инвестиции. Също така дотогава правителствата ще трябва да започнат да изплащат планините натрупан дълг. Парите в брой, държавните ценни книжа и корпоративните облигации не са в състояние да „бият” инфлацията в дългосрочен план.

Несъмнено Великобритания я очаква труден период със структурното си пристрастие към финансовите услуги и потреблението на домакинствата. И двете обаче вероятно ще донесат слаб до нулев ръст през следващите няколко години предвид продължаващия процес на отърсване на системата от кредитите и със засилването на регулациите. В резултат на това перспективите пред фондовия пазар в страната остават мрачни. Добрата селекция на акциите ще продължи да бъде решаваща. Онези сектори, които бяха облагодетелствани от кредитния бум, продължават да бъдат най-избягвани.

Продължаваме да избягваме експозиция към британски банки въпреки значителните понижения на техните книжа, пише изданието. Вървим към нов свят, при който внимателното харчене ще бъде и трябва да бъде ключово. Банките не искат да отпускат кредити и няма да отпускат освен ако правителството не ги застави. Вероятно през 2009 г. делът на лошите дългове в банковата система ще се увеличи с темпо, което ще изненада и онези, които предвиждат негативно развитие на пазара.

Много от проблемните активи не са били тествани при минали рецесии по простата причина, че тогава те не са били толкова разпространени. Такива са например кредитните карти, различни иновативни ипотечни схеми и потребителски кредити. Те могат лесно да унищожат целия банков капитал, привлечен през 2008 г. В резултат на това капиталът в британската банкова система остава ограничен и правителството е единственият източник на свеж капитал. Тенденцията за национализация ще продължи в унисон с правителствените цели за заставяне на банките да увеличат кредитирането. В резултат на това може да се предположи, че бъдещето пред британската банкова система остава облачно. Приоритет на правителството е да подкрепи банковата система, а не акционерите на банките.

Въпреки това някои британски компании предлагат атрактивни дивиденти. Все още има много неясноти, но ако очакванията за доходността от акциите или фондовете се оправдае може да стане така, че инвеститорите ще започнат да получават пари, за да поемат допълнителни рискове.

Инвеститорите могат да намерят известна сигурност в онези британски акции, които предлагат сравнително безопасна защитна печалба, т.е. акции с нисък риск за понижаване на рейтинга, с експозиция към диверсифицирани пазари в глобален план, силни баланси и готовност на висше управленско ниво за стабилни дивиденти, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 30.08.22 г.
fallback