fallback

Златото по-скъпо от платината за пръв път от 12 години

Ралито на благородните метали продължава заради слабостта на долара и неизвестното развитие на кризата

17:40 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото премина над тази на платината за пръв път през последните 12 години. След като подобна тенденция се наблюдаваше в петък, днес също в известни моменти жълтият метал се търгуваше с премия спрямо платината.

Поредното отстъпление на американския долар, което идва заради очакванията за агресивна редукция на лихвения процент на предстоящата утре последна за годината редовна среща на Федералния резерв, доведе до силен ръст в търсенето на суровини. Освен благородните метали днес значително се повиши и цената на петрола.

Златото с незабавна доставка поскъпва с 1,7 на сто до 839,70 долара за тройунция, а февруарските фючърси напреднаха по време на търговията до 826,40 долара за тройунция на борсата в Лондон. В сутрешната търговия благородният метал достигна цена от 827,50 долара за тройунция, като това е цената, която попада в каталозите на минните компании за днес.

През последната седмица цената на златото се повиши с 8,7 на сто, но въпреки това котировките остават доста далеч от рекорда при 1 032,70 долара за тройунция, регистриран през март.

В същото време платината с незабавна доставка повишава цената си с 0,3 на сто (13,50 долара) до 824,50 долара за тройунция днес. Очакванията на анализаторите обаче са свързани с несигурност на пазара на платина и евентуална загуба на ценовата премия спрямо златото. С други думи, дори да не поевтинее, този метал ще остане по-евтин от златото през следващите месеци, за което се изтъкват редица причини.

Поради голямото производство на платина и очертаващата се дълга икономическа криза може да се очаква нов натиск върху цената на благородния метал. Освен това през изминалата година търсенето от страна на бижутерийната индустрия се сви значително заради увеличаващите се цени, дошли при това на фона на нараснало предлагане. Поради забавянето на потреблението стабилизацията на цената на метала изглежда трудна за постигане.

На обратната страна стои цената на златото, която продължава да се повишава значително. Анализаторите аргументират с това, че дългосрочно ориентираните инвеститори го приемат като остров на сигурността във времената на криза. В случай на пазарна паника може да се очаква и допълнително свиване на и без това ограничения пазар на злато, се казва в анализ на немския вестник FAZ.

При златото не стои и друг основен проблем, който се среща при инвестицията в други типове суровини. Така например, за разлика от много други стоки, при положение че инвеститорите се пренасочват приоритетно към покупката на злато, то поради значително ограничената му приложимост в индустрията, неговата цена би могла да върви нагоре дори в моменти на спад на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 11.09.22 г.
fallback