fallback

Прогнозират рязък спад в световното търсене на петрол през 2009 г.

Търсенето на петрол в САЩ ще достигне най-ниско ниво от 11 години насам

14:26 | 10.12.08 г.

Търсенето на петрол в света рязко ще се понижи следващата година и цените на стоките няма да се върнат в обозримо бъдеще до върховете от това лято, твърдят два доклада на авторитетни организации, цитирани от Financial Times.

От енергийното министерство в САЩ казват, че световното търсене на петрол ще се понижи тази и следващата година, довеждайки до първия двугодишен спад от 30 години насам.

„Растящата вероятност за продължителна глобална икономическа рецесия продължава да доминира възприятията на пазара, оказвайки натиск върху цените на петрола в посока надолу“, казват от министерството. По техни прогнози търсенето ще се понижи с 50 хил. барела на ден тази година и с 450 хил. барела дневно през 2009 г.

Търсенето на петрол в САЩ ще достигне следващата година най-ниското си ниво от 11 години насам.

Същевременно докладът на Световната банка за глобалните икономически перспективи сочи, че бумът на стоковия пазар от последните пет години, довел до 130% скок в цените, е „достигнал своя край“.

Анализът на Световната банка контрастира с преобладаващото мнение сред компаниите за природни ресурси и повечето анализатори от Wall Street, че наблюдаваните ценови спадове са корекция в рамките на възходящ тренд.

Въпреки че изключва възможността за връщане към високите цени от това лято, банката прогнозира, че цените на стоките няма да се понижат обратно до ниските нива от 90-те години на миналия век.

Петролът ще се върне до около 75 долара на барел в следващите три години, казват от банката, а хранителните стоки ще се търгуват с 60% по-високо от 2003 г., но с около 50% под рекордите от тази година.

„В по-дългосрочен аспект цените на продуктите от добивната промишленост ще се понижат“, казват от банката, добавяйки, че заради по-слабия прираст на населението и по-бавния ръст на доходите търсенето на суровини ще намалее.

Главният автор на доклада Андрю Бърнс отхвърля идеята, широко подкрепяна от индустрията и организации като Международната енергийна агенция, че възстановяването на икономиката след кризата ще доведе до по-високи цени.

По прогнози на банката световната търговия – двигател за растежа на много развиващи се страни, ще се свие през 2009 г. за първи път след 1982 г.

Според главния икономист на Световната банка Джъстин Лин настоящото забавянето вероятно ще прерасне в едновременна рецесия в по-голямата част от индустриализирания свят, която вероятно ще продължи по-дълго, отколкото рецесията в началото на 80-те години на миналия век и понижаването на растежа ще е по-всеобхватно в сравнение с предишни такива етапи през последните десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
fallback