fallback

Анализатори: Източна Европа ще избегне рецесията

Във всички страни от ЦИЕ ще се увеличи безработицата, инфлацията ще сe забави, а дефицитът по текущите сметки ще падне

14:12 | 27.11.08 г.

Страните от Източна Европа като цяло ще избегнат рецесията в резултат на световната финансова и икономическа криза, сочи проучване на Виенския институт за сравнителни анализи на световната икономика (WIIW).  

Районът ще изпита чувствително забавяне на темпото на икономически растеж поради намаляването на износа, забавянето на инвестициите и затруднения достъп до кредити, предупреждава институтът.

Брутният вътрешен продукт на десетте страни от Централна и Източна Европа, членки на ЕС, ще се увеличи с 2,7% през 2009 г., с 3,5% през 2010 г., а тази година повишението ще бъде от 5%, според института.

Темпото на икономическия растеж ще се задържи постоянно в Полша (3,8% през 2009 г. и 4,5% през 2010 г.) и в Словакия, която ще се присъедини към еврозоната на 1 януари (5% през 2009 и 4% през 2010 г.), се казва в цитиран от БТА доклад на WIIW.

Рецесията ще засегне обаче три от новите страни членки: Унгария, чийто БВП се очаква да спадне с 1 процент през 2009 година, преди да се повиши също с 1 на сто през 2010 година, Естония (-2% през 2009 г. и -1% през 2010 г.), както и Латвия (съответно -3 и -1 на сто).

Страните кандидатки за членство в ЕС (Хърватия, Македония и Турция) ще отчетат среден растеж от 2,1 на сто. Темпото на растежа в останалите балкански страни се очаква да достигне 3,2 процента.

БВП на Украйна най-вероятно ще се повиши с 0,5% догодина и с 2,5 на сто през 2010 г., след 4,5% тази година.

Във всички страни от Централна и Източна Европа ще се увеличи безработицата, инфлацията ще забави темпото си, а дефицитът по текущите сметки ще отбележи спад, подчертават от института. Уточнява се, че прогнозите съдържат "неясноти", свързани с развитието на конюнктурата в западните страни от ЕС.

В края на октомври Брюксел предложи да се увеличи до 25 милиарда долара финансовата помощ, която може да бъде отпускана на страни извън еврозоната, изпаднали в затруднения заради кризата, като например Унгария.

Преди два дни стана известно, че според анализи на рейтинговата агенция Moody's през следващата година икономиката на Румъния ще изпадне в рецесия. Прогнозата беше приета без възражения от президента на Румъния Траян Бъсеску, но не и от премиера Калин Попеску Таричану.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 27.08.22 г.
fallback