fallback

Седем трилиона причини да очакваме дълга зима

Коментатори очакват драстичен спад в потреблението в САЩ през следващите няколко години

11:00 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

В сезон с многобройни смразяващи данни, какво ще кажете за тази: американските домакинства са загубили около 7 трлн. долара от своето състояние само през тази година, пише Ройтерс.

Тези данни говорят, че домакинствата ще ограничат потреблението си още повече в сравнение с това, което статистиката вече отчита.

По отношение на задълженията на потребителите към банките, нещата също не изглеждат много добре. Дълговото финансиране е все по-трудно и по-скъпо да се осигури, а банките все повече изискват парите си обратно, при всички случаи, когато това е възможно.

Ако сте в сектора на недвижимите имоти или автомобилната индустрия – два сектора, които са в основата на доверието на потребителите и банковото кредитиране – вие до голяма степен нямате никакъв късмет, пише изданието.

Едно истинско свиване на разходите ще остави много малко икономически сектори незасегнати.

Също както банковата криза и тази на пазара на имоти се поддържат и засилват от само себе си, така ще бъде и при спада на потреблението, тъй като „затягането на коланите“ води до съкращения на служители, които водят до още по-голямо затягане на коланите.

Независимо кой ще спечели президентските избори, още повече харчене на държавни средства под формата на данъчни облекчения и други финансови стимули е много вероятно – както да се случи, така и да не бъде достатъчно да пречупи цикъла.

Понижени очаквания

И така, какво е доказателството, че двойният крах на фондовите пазари и на пазара на имоти е засегнал потребителите?

Те казват, че гледат на бъдещето с песимизъм и потреблението им се заключва до това да не напускат дома си.

Съвместно проучване на Ройтерс и Университета в Мичигън върху потребителското доверие показва най-голямото месечно понижение от 1980 г. насам. Продажбите на дребно са се понижили с 1,2% през септември и с 1% на годишна база.

Според Дейвид Розенберг от Merrill Lynch продажбите на дребно са се понижили за трети пореден месец – феномен, който е засвидетелстван само четири други пъти през последните 50 години. Такъв спад винаги е бил свързван с рецесия.

Реално погледнато, влиянието на спада на личното състояние върху реалното потребление не е съвсем ясно. Проведено в Лондон проучване на Morgan Stanley върху влиянието на цените на акциите върху потреблението установява значителни различния, особено по отношение на различните региони. Според него спад от 32% на индекса S&P 500 - в общи линии съизмерим със спада досега тази година – може да доведе до понижение на потреблението с 1,9% за период до три години, което предполага спад от 1,4% на БВП.

Също така много инвеститори няма да са генерирали никаква доходност от инвестициите си на фондовата борса, ако отново се стигне до ниските нива, на които станахме свидетели наскоро. Предвид това, няма да бъде изненадващо, ако средностатистическият инвеститор преосмисли из основи това, което може да очаква да спечели от финансовите пазари в дългосрочен план.

Това може значително да намали постъпленията на капиталовите пазари за дълъг период напред и да увеличи много личните спестявания на потребителите, които ще разберат, че единствено печалбата от тези пазари не е достатъчна, за да си осигурят безгрижно пенсиониране. По подобен начин, може би, разсъждават в момента собствениците на жилища, които са се надявали,че когато се пенсионират, ще могат да продадат по-голям имот за по-малък и да живеят от разликата.

„Икономистите в университетите чакат с интерес следващите пет години, когато ще могат да разберат по по-добър начин как потребителите реагират на шокови понижения в личното им състояние, докато търговските вериги, производителите на автомобили и строителите са ужасени“, коментира Томас Лолър от Lawler Economic & Housing Consulting.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
fallback