fallback

Пазарите на суровини падат главоломно заради оттеглянето на спекулантите

Много от отворените на кредит позиции със суровини се ликвидират заради по-малката ликвидност

15:34 | 06.10.08 г.

През последните дни бяхме свидетели на сериозни сривове на почти всички пазари на суровини. Като основна причина за тези спадове експертите посочват влошаващата се финансова криза и голямата вероятност американската и световната икономика да изпаднат в рецесия, което ще намали потреблението на суровини.

Финансовата криза обаче може да има и друг, дори по-пряк, ефект върху търговията със суровини. Фалитите на банки и други кредитни институции на практика карат бизнеса във всички сектори да действат по-консервативно с наличните си средства, а банките – да отпускат по-малко кредити. Това води до значителен спад на ликвидността (наличието на пари в системата).

Поради факта, че много от позициите на световните пазари на суровини са отваряни с ливъридж (т.е. на кредит), едно глобално намаляване на ликвидността, кара много от участниците да затворят позициите си, което пък помага за спада на цените.

До момента индексът Reuters-Jefferies CRB, включващ 19 търгувани на борсата суровини, се е понижил с 43 на сто от пиковата си стойност в началото на юли.

От UBS пък съобщиха миналата седмица пред Bloomberg, че планират да затворят отделите си, занимаващи се с търговия на пазарите на суровини.

Според някои анализатори кредитната криза, която стана причина за колапса на Bear Stearns и Lehman Brothers, е накарала много спекуланти, които движеха цените на суровините нагоре, да ликвидират позициите си.

„Времето на постоянно растящи цени на суровините свърши“, коментира пред Bloomberg Крис Рупки от Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. „Голяма част от търсенето на суровините бе водено от спекулативни мотиви и това сега приключва, тъй като пазарите са обхванати от страх“.

Последният път, когато светът беше свидетел на такова поевтиняване на суровините, бе през 2001 г., когато американската икономика влезе в рецесия.

Според някои експерти тепърва предстоят още понижения в цените и на земеделските суровини. Според Дон Руз от U.S. Commodities Inc. цената на царевицата през следващите 6 месеца може да се понижи с 15 на сто, а на соята - с 11 на сто.

Инвеститорите, които гледаха на суровините като на инвестиционен продукт (подобно на акции), сега се отдръпват и това ще продължи да понижава цените, смятат експерти, цитирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 10.09.22 г.
fallback