fallback

Пазарът на сливания и придобивания ще пострада въпреки спасителните мерки

Предвид общите макроикономически условия и волатилността на цените на акциите, сега е по-трудно да се оцени стойността на покупката

12:10 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Спасителните мерки за проблемните компании подкрепят приходите на инвестиционните банки, но сделките не генерират достатъчно бизнес, за да компенсират причинения от кризата спад на глобалните пазари на сливания и придобивания, пише Ройтерс.

Спасяването на застрахователната компания AIG от страна на ФЕД и придобиването на Merrill Lynch от Bank of America допринесоха за увеличаване на обема на пазара през третото тримесечие.

Тази „нездрава“ активност от сливания през последните седмици обаче е резултат на краха в банковата система заради кредитната криза, чиято кулминация в Европа дойде с национализацията на Fortis и Bradford & Bingley, чиито активи ще бъдат придобити от испанската Banco Santander, докато броят на по-здравословните сделки остана ограничен заради замразените кредитни пазари и предпазливостта на инвеститорите.

„Финализирането на сделки става все по-предизвикателно“, коментира Вилхелм Шулц, един от директорите на отдела за сливания и придобивания за Европа, Близкия изток и Африка в Citigroup. „Предвид общите макроикономически условия и волатилността на цените на акциите, сега е по-трудно да се оцени точно какво купувате по отношение на стойността“.

В Европа ситуацията следва традиционния модел, при който банките не са склонни да сключват сделки по време на спад, освен ако това не е наложително, заради високите съпътстващи рискове, добавя той.

В глобален план обаче финансовите институции са обект на най-много интерес в сектора на сливания и придобивания, сочи статистиката.

„Очевидно индустрия, която преживява такъв вид стрес, под какъвто се намира глобалният финансов сектор, ще почувства нуждата от мащабно преструктуриране“, коментира Алекс Потър, банков анализатор от Collins Stewart.

В световен мащаб обемът на сливанията и придобиванията се е понижил с 25% през първите девет месеца на годината, но отбелязва слабо покачване през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, когато кредитната криза вече беше започнала, пише изданието.

Една от най-големите сделки досега през годината беше придобиването на Anheuser Busch от страна на пивоварната InBev, което показва относителния имунитет към кредитната криза на сектори като този на потребителски стоки и производството на енергия.

Такива сектори, сред които е и здравеопазването, са отчели най-високата активност на пазара на сливанията и придобиванията от началото на кредитната криза.

Модел под въпрос

Goldman Sachs се нарежда на първо място в света по отношение на сключени сделки. Тя, заедно с Morgan Stanley, е една от двете останали големи инвестиционни банки, които устояха на кредитната криза като независими компании.

И двете обаче потърсиха защитата на американските финансови власти, като с това се подчиниха на по-строг регулаторен контрол в замяна на достъп до финансиране от централната банка.

Внезапният крах на толкова много банки, които някога играеха водеща роля във финансовия сектор, постави под въпрос масовото използване на рискови и непрозрачни финансови инструменти и награждаването на банкерите, които ги продават, с щедри бонуси.

Не всички обаче смятат, че има проблем с този модел.

Чарлз Дюма от Lombard Street Research е на мнение, че в инвестиционното банкиране няма нищо лошо, що се отнася до „същинското“ инвестиционно банкиране като синдикиране на ценни книжа и консултантски услуги по сливания и придобивания.

„Но трябва да имате предвид и другата страна на нещата, а ние все още не сме достигнали дори дъното (на нещата)“, казва той.

Банките, които комбинират операции по търговско банкиране с инвестиционното банкиране, може да се окажат най-малко засегнати от кризата.

JP Morgan, Citigroup и Deutsche Bank, които се вписват в този профил, се нареждат съответно на второ, трето и седмо място в световната класация за сделки по сливания и придобивания.

Британската банка Barclays пък придоби повечето активите на американското подразделение за инвестиционно банкиране на Lehman , която подаде заявление за банкрут по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 29.08.22 г.
fallback