fallback

Номинираха плана „Полсън“ за най-глупава инвестиция на седмицата

От гледна точка на средния потребител планът на правителството се смята за инвестиция с висок риск и неясна доходност

13:55 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Планът на американското правителство за спасяване на финансовата индустрия е инвестиция с висок риск и неясна доходност, смята Чък Джаф, анализатор в Marketwatch.

„Номинацията „Най-глупава инвестиция на седмицата“ обикновено засяга вложения в акции, фондове, облигации, застраховки и т.н., които не са били подходящ избор за обикновения инвеститор. В настоящия случай планът на администрацията спокойно може да бъде разглеждан като инвестиция от гледна точка на потребителите, защото ще струва по 2 295 долара на човек от населението и по 4 635 долара на всеки работещ американец. Естествено, тези хора ще очакват някаква възвръщаемост“, се казва още в материала.

„Само по себе си предложението на правителството е лоша идея, но все пак има шанс да се отрази позитивно на икономиката и за момента е единствената алтернатива на това да не се прави нищо и да се разчита единствено на пазара да се саморегулира и да накаже виновниците за кризата. От гледна точка на потребителя обаче инвестицията е лоша, защото няма никаква гаранция, че ще се възвърне във времето и не премахва проблемите, а само се опитва да ги „лекува“, смята още авторът.

„Това е и основната причина, поради която терминът „спасителен“* план не е подходящ. По-скоро планът на правителството напомня химиотерапия. Проблемът е, че лечението идва, когато болестта вече е в много напреднал стадий“, се посочва още в анализа.

По думите на автора мерките на правителството могат да допринесат за по-ниски лихви по кредитите, може би ще стабилизират и цените на имотите, някои работни места ще бъдат запазени, но сравнително малък кръг от хора ще получат лична изгода от това.

„Това, за което планът може да помогне, е да се избегне „деморализация“ на населението, подобно на Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Възможно е част от активите, които ще бъдат закупени от правителството, да донесат някаква доходност. Според Уорън Бъфет, ако цялата операция бъде проведена разумно, може дори да се окаже печеливша. Но в крайна сметка това е една инвестиция, която потребителите не разбират напълно и разчитат единствено на сляпата вяра за евентуална възвръщаемост, която дори да стане факт, ще бъде трудно да се измери“, обобщава анализът.

По-рано днес стана ясно, че общо 166 известни щатски икономисти, сред които трима нобелови лауреати, призовават Конгреса да изчака с приемането на пакета от мерки на стойност 700 млрд. долара.  

*от англ. bailout – аварийно катапултиране на екипаж от самолет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 12.09.22 г.
fallback