fallback

Има ли бъдеще пред американските инвестиционни банки?

Двата оцелели гиганта сред инвестиционните банки са изправени пред две основни предизвикателства – капитал и ликвидност

18:00 | 16.09.08 г.

Когато Chase Manhattan купи JPMorgan през есента на 2000 г., много анализатори смятаха, че сделката ще провокира серия от сливания в сектора на инвестиционните банки. Банкерите прогнозираха, че компании като Bear Stearns, Lehman Brothers и Merrill Lynch ще трябва да се съюзят с по-големи кредитори или рискуват да бъдат изтласкани в периферията на пазара.

Осем години по-късно, тези прогнози стават реалност, пише Financial Times. След един извънреден уикенд на Уол Стрийт Lehman потърси защита от фалит, а Merril Lynch бе купена от Bank of America. От така наречените „чисто“ инвестиционни банки останаха само Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Кризата повдигна въпроса за жизнеспособността на инвестиционните банки, които не са част от по-големи институции.

„Merrill беше силен и уважаван конкурент на пазара“, казва Кен Люис, председател и изпълнителен директор на Bank of America. „Но пазарът продължава да поставя под въпрос устойчивостта на самостоятелните инвестиционни банки.“

Вчера акциите на Morgan Stanley поевтиняха с почти 9% до ранния следобед в Ню Йорк и загубиха почти половината от стойността си през изминалите 12 месеца. Акциите на Goldman Sachs се понижиха със 7%.

За изпълнителните директори на по-големите универсални банки – които комбинират влогонабиране и инвестиционното банкиране, кризата е доказателство за уязвимостта на банките на Уол Стрийт, които не разполагат с много ресурси и разчитат предимно на корпоративните си клиенти за финансиране на дейността си.

Това са трудни времена за инвестиционните банки, казва изпълнителен директор на американска търговска банка, цитиран от изданието. „Предвид събитията от последните няколко месеца, трудно е да се твърди, че е по-добре да специализираш само в една продуктова линия, било то инвестиционно банкиране, кредитни карти или застраховане.“

Има и такива обаче, които отхвърлят тезата, че бизнес моделът на инвестиционни банки като Goldman Sachs и Morgan Stanley вече е нефункциониращ и на тях неминуемо им предстои да бъдат придобити от влогонабираща институция. Според тях изчезването на трите големи конкурентни компании ще е от полза за двете оцелели банки.

Капиталовите пазари няма да изчезнат, инвестиционното банкиране ще съществува и занапред и ще има само две компании, специализирани в тази област, което изобщо не изглежда като предпоставка за бедствие, казват специалисти.

Самостоятелните инвестиционни банки са изправени пред две фундаментални предизвикателства: капитал и ликвидност. Спукването на кредитния балон и пресъхналият пазар на секюритизации ще е в полза за банките, които разполагат с достатъчно средства.

Промените на пазара подчертават и уязвимостта на инвестиционните банки заради тяхната зависимост от пазара на краткосрочни репо-сделки за осигуряване на финансиране.

Всичко това обаче не означава, че Goldman или Morgan Stanley трябва да се откажат от своята самостоятелност, се казва още в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 06.09.22 г.
fallback