fallback

Кредитната криза отрезви „господарите на Вселената“

Провалът на Bear Stearns и сега на Lehman, както и проблемите около Merrill Lynch, изиграха роля за безмилостно отрезвяване на Уол Стрийт

14:22 | 15.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

През двете десетилетия откакто американският журналист Том Ууф описа инвестиционните банкери на Уол Стрийт като самозвани „господари на Вселената“, това усещане за непобедимост само се засилваше. Досега.

Провалът на Bear Stearns и сега на Lehman Brothers, както и проблемите около Merrill Lynch и закупуването й от Bank of America, изиграха роля на безмилостно отрезвяване, пише Guardian.

Уол Стрийт, който преживя спукването на технологичния балон и сътресенията от скандала с Enron само с разкървавен нос, вече не предлага сигурни залози.

Президентът и изпълнителен директор на Lehman Brothers Ричард Фълд отказа да помисли за немислимото, когато миналата сряда представи план за оцеляване пред инвеститорите и каза, че банката ще се справи с кризата.

Уол Стрийт обаче не беше убеден. Нервността, предизвикана от кредитната криза и явната уязвимост на досега непоклатимата банка, бяха толкова големи, че само на следващия ден той осъзна, че е необходимо да се намери купувач за Lehman.

Книжата на банката, които се търгуваха на 66 долара през февруари, преди Bear Stearns почти да фалира, затвориха на 3,65 долара в петък, след седмица на „брутални разпродажби“.

Това са много напрегнати дни за служителите на Lehman, които в петък си тръгнаха без да знаят дали в понеделник ще имат работа, пише изданието. Компанията има 26 хил. служители в цял свят. Трудовият пазар вече е наводнен от бивши служители на Bear Stearns, а малко банки все още наемат нови кадри. Lehman вече съкрати 1 500 служители през третото тримесечие в стремеж да намали разходите си.

Крахът на Lehman Brothers бележи края на едно от най-старите имена на Уол Стрийт. Инвестиционната компания е основана през 1850 г. от трима братя, които започнали да търгуват памук в Алабама и по-късно се преместили в Ню Йорк, за да се възползват от бума на финансовия пазар. Първото IPO, което записали, било това на International Steam Pump Company през 1889 г.

През 1984 г. банката е била придобита от American Express, а осем години по-късно била отново обособена в отделна компания, когато Фълд застанал начело.

Тогава компанията е била сравнително малка с годишни приходи от 75 млн. долара. Фълд обаче решил да разшири спектъра на дейност и я превърнал в по-диверсифицирана инвестиционна банка.

До 2006 г. банката вече била една от най-големите на Уол Стрийт с рекордни печалби. Тя реализирала най-големите обеми от търговия с акции на Лондонската борса и на Euronext, като била и петата по големина компания по отношение на приходи от консултантска дейност по сливания и придобивания.

Тя обаче направи една фатална грешка, като разшири дейността си и на пазара на имоти и записа ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на стойност милиарди долари, същевременно инвестирайки и в бизнес имоти.

Lehman далеч не бе единствената банка, която се хвърли на пазара на имоти, но експозицията й там бе по-голяма от тази на повечето от останалите играчи. Когато тези инвестиции започнаха да потъват, Lehman започна да намалява стойността на огромен обем активи. Тя отчете загуба от 2,8 млрд. долара за второто тримесечие на годината, както и 3,9 млрд. долара за третото – най-голямата в историята й.

Въпреки огромния си размер (четвъртата по големина на Уол Стрийт) все повече специалисти твърдят, че тя трябва да бъде оставена да фалира. „Те не са толкова големи за да фалират“, казва Ричард Шелби, оглавяващ банковия комитет в Сената. „Не смятам, че това е национален проблем. Това е техен проблем.“

През 1998 г. най-големите банки на Уол Стрийт осигуриха помощ от 3,65 млрд. долара за американския хедж фонд Long Term Capital Management, за да предотвратят сътресения във финансовата система, като му осигурят време да приключи дейността си по нормален начин. Подобен план бе обсъждан и за Lehman. Сега обаче времената са различни и „господарите на Вселената“ на Уол Стрийт са заети със собствените си проблеми, коментира изданието.

Но в същото време, въпреки че според някои колапсът на финансовите гиганти си е „техен проблем“, случващото се с тях дава отзвук по целия свят, като днес фондовите пазари в Азия и Европа се оцветиха в червено след новините от Lehman. Силни понижения имаше и на БФБ-София, като SOFIX и BG40 загубиха по близо 3% от стойността си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 21.08.22 г.
fallback