fallback

Гладът за риск изстреля турската борса с 20 на сто през юли

Редуцираният политически риск в южната ни съседка също допринесе за връщане на инвестициите на местния капиталов пазар

10:25 | 02.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Основният индекс на турската борса ISE 100 се превърна в един от най-добре представилите се показатели в света през юли. За седмия месец на годината той напредна с 20,27 на сто, но дори и така си остава със сериозна загуба от началото на годината – 24 на сто.

Причините за интереса към турската икономика могат да бъдат търсени в две основни насоки – едната е високият основен лихвен процент в страната, който възлиза на 17,25 на сто. Това кара жадните за риск инвеститори да използват турската лира като предпочитана валута за carry trade търговия. От друга страна благоприятно влияние оказва и понижената вероятност за обявяване на партията на министър-председателя на страната Реджеб Ердоган за противоконституционна.

През последния месец на валутните пазари се наблюдаваше известна нестабилност, но въпреки това рисковите апетити изглежда са набрали сила. Това се вижда от пониженията в курса на нисколихвените валути, каквито са швейцарският франк и японската йена. Същевременно курсът на лирата се повишава срещу еврото, което може да говори и за значително увеличение на интереса към нея. За насочването на капиталите към по-рискови carry-trade операции може да се търсят и причини, свързани с пазарите на суровини, особено след първите десет дни на юли, когато петролът и златото започнаха да губят позиции.

Политическият фактор също не бива да бъде подценяван. Опасността партията на сегашните управляващи да бъде обявена за противоконституционна и да попадне под забрана накара мнозина да изтеглят инвестициите си от Турция. В четвъртък Конституционният съд на Турция отхвърли искането на един от високопоставените прокурори в страната за забрана на Партия на справедливостта и развитието заради обвинения в ислямистка дейност. В коментарът си за решението Ердоган изтъкна, че с това се слага край на нестабилността на страната.

През изминалите години партията на Ердоган се обяви за реформиране на турската икономика и беше постигнат забележителен ръст. Сега надеждите на инвеститорите са свързани с продължаване на линията на управление и още по-добри резултати. През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на Турция нарасна с 6,6 на сто, макар индустриалното производство да остана с незадоволително увеличение от 2,4 на сто на годишна база. Страната обаче изпитва сериозни проблеми от скока в цените на суровините, който доведе до драстичен ръст на търговския дефицит до 6,8 млрд. долара.

Инфлацията в Турция също расте силно, като вече достига 10,6 на сто. Въпреки това с цел стимулиране на икономиката някои анализатори очакват понижение на лихвения процент в страната. Дали обаче това ще стане е трудно да се каже, а още по-трудно е да се предвиди ефекта от подобно действие, тъй като доверието в централната банка на страната през последните години е доста подкопано. Причината за това може да се търси в девалвацията на валутата и извършената деноминация, която според мнозина е довела до „напомпване“ на инфлацията. Освен това тя през последните години не успява да държи инфлацията в предварително заложените граници, показва анализ на FAZ.

Всичко това прави изграждането на цялостна картина доста труден въпрос. За спекулативния капитал обаче това много често остава на заден план – в полезрението на първо място излиза валутния курс и търсенето на печалби. Това обаче също е доста "тънък лед", тъй като през първите четири месеца видяхме обезценяване на турската лира с 25 на сто срещу еврото. След достигането на дъното за тази година на 17 април, когато едно евро струваше 2,1318 лири, турската валута е поскъпнала с 15,3 на сто до 1,8047 EUR/TRY. Нестабилното движение на валутата, съчетано със значителния ръст на борсата, дава основания да се смята, че движението на индексите се ръководи от повишена готовност за поемане на риск. 

Движение на основния турски индекс ISE 100 за 2008 година
януари февруари март април май юни юли Изменение от началото на годината
-23,12% 4,87% -12,87% 11,41% -8,05% -12,21% 20,27% -24,01%

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 05.09.22 г.
fallback