fallback

Кога ще се спука балонът на суровините?

Трябва само да приключи Олимпиадата в Пекин и нещата ще се върнат горе-долу към нормалното си състояние, градят хипотези от Forbes

14:02 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Балонът на пазара на суровини ще се спука през септември, след края на Олимпийските игри в Пекин, тъй като двигател на цените им е именно азиатската страна, според хипотеза на списание Forbes.

Според публикация в изданието моделът е следният: тъй като Китай иска всичко да е мирно и тихо и да няма по време на игрите протести, които ще бъдат забелязани в цял свят, тактиката на страната е да успокои населението чрез бърз просперитет.

По този начин Китай е „окупирал“ световната икономика, използвайки я като гориво, което да поддържа „експлозията“ на китайската икономика до септември. След като приключи Олимпиадата обаче, ще бъдат набити спирачки.

Това, разбира се, е само хипотеза, признават от Forbes, но тя има някои доказателства. На китайските пристанища например има струпани милиони тонове полезни изкопаеми, които не отиват никъде, а инфлацията в страната стремително се усилва. Затова изглежда логично изграждането на хипотеза, че това не е просто една икономика извън контрол, обречена да продължи експанзията си, докато не „избухне“.

Централизираните икономики работят по план, който най-често се проваля. За щастие обаче, пише Forbes, в случая с Китай не става дума за дългосрочна стратегия. В противен случай последствията за Китай, ако продължи да расте със сегашния темп, ще бъдат катастрофални. Ако обаче всичко се развива добре, след края на Игрите на бума на китайската икономика ще се сложи край, цените на суровините ще се паднат до подходящи нива и нормалното състояние на нещата горе-долу ще се възстанови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 26.08.22 г.
fallback