fallback

Microsoft – живот след Гейтс

За мнозина Бил Гейтс олицетворява Microsoft, а новото ръководство никога няма да придобие неговия статут

11:00 | 20.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Основателят на Microsoft Бил Гейтс приключва с работата си в компанията на пълен работен ден следващия петък, а бизнесът ще продължи да се развива сякаш нищо не се е случило. Поне така искат да представят нещата наследниците на Гейтс в ръководството, пише ВВС.

„Преходът“, както го наричат в компанията, беше обявен преди две години. На пръв поглед единствената разлика след 27 юни ще бъде, че Гейтс ще е по-скоро не-изпълнителен, отколкото изпълнителен председател, като ще отделя само по един ден седмично за работите на Microsoft.

Новите ръководители на компанията - Рей Ози, който преди 2 години пое ролята на Гейтс като главен софтуерен архитект, и дългогодишният партньор на Гейтс и главен изпълнителен директор от 2000 г. Стив Балмър, уверяват, че всичко ще е наред без Гейтс.

Но напускането на Гейтс има символичен смисъл, който никакъв PR не може да избегне.

Служителите на Microsoft щастливо признават, че „Бил е Microsoft“. А външните хора се съгласяват. „Никой не говори за Microsoft, не преживява Microsoft, въплъщава Microsoft както Бил Гейтс“, заявява Шарлийн Ли от консултантската компания Forrester Research. „Те ще загубят точно този основополагащ център и способността да се сплотяват в компанията“.

Въпреки че Стив Балмър има силна репутация в компанията, той никога няма да придобие статута на Гейтс, пише ВВС.

При Гейтс например сякаш безкрайните антимонополни дела и твърденията, че Microsoft е империя на злото, се неутрализираха от голямата му благотворителна дейност.

Дори с напускането му обаче пред Microsoft се очертават още няколко добри години. „Дойните крави“ на компанията - Windows и Office, все още носят огромни приходи, а новите подразделения като Xbox и Windows Server растат.

Дълбоко в „душата“ си обаче компанията се страхува, че точно както IBM начерта първото поколение компютри и после беше изместена от Microsoft, така и Microsoft може да стане просто част от технологичната инфраструктура вместо лидер. И големината на приходите й не осигурява защита срещу това.

Рей Ози признава, че Microsoft, също като други технологични гиганти, винаги трябва да има предвид „двамата типа в гаража“, които може да излязат с нещо ново и да действат бързо. Някои казват, че това вече се е случило. „Както IBM беше определящата компания през 70-те, а Microsoft – на 90-те, така това е десетилетието на Google“, смята експертът по технологии Джон Бател.

Опитът на Microsoft да купи Yahoo! е показателен. Въпреки че Бил Гейтс подчерта, че ако сделката беше сключена Yahoo! щеше да представлява само 15% от стойността на Microsoft, това все пак щеше да бъде най-голямото придобиване на Microsoft. Самата оферта пък привлече вниманието към слабите резултати на Microsoft от онлайн бизнеса.

С напускането на Гейтс, развитието на компанията в онлайн бизнеса изглежда като недовършена работа, въпреки че в средата на този месец компанията отправи предложение за закупуване на 16% от Yahoo за 8 млрд. долара, или по 35 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 17.08.22 г.
fallback