fallback

Буш - един от най-разточителните президенти на САЩ

Сред раздуващите се разходи на Буш са тези за войната в Ирак, за здравеопазването и за пакета икономически стимули

16:47 | 19.06.08 г.

Джордж Уокър Буш е един от най-разточителните президенти на САЩ, пише NuWire Investor. 

По-рано тази година той предложи първия бюджет в историята на страната, който надхвърля 3 трлн. долара, като прогнозата е за дефицит от 400 млрд. долара за фискалната 2009 година. Това е достатъчно притеснително само по себе си, а още повече като се вземе предвид, че Буш започна първия си мандат с излишък от 284 млрд. долара.

Изданието обобщава някои от ключовите финансови решения, които Буш взема по време на управлението си.

Войната в Ирак

Когато Ан Къри от предаването Today Show по NBC заяви, че американците „страдат“ заради рецесията, причинена от войната в Ирак, Буш реагира бързо: „Не съм съгласен с това, не мисля така. Според мен разходите от войната всъщност могат да помогнат с работните места, защото купуваме екипировка и оборудване и хората работят. Мисля, че тази икономика се забавя, защото построихме твърде много жилища и икономиката се наглася“, заяви той.

Независимо от възраженията на Буш, това е един от най-скъпите елементи от управлението му. Когато започна войната, администрацията на Буш изчисли, че разходите няма да надхвърлят 80 млрд. долара, според Wall Street Journal. Всъщност досега те костват на САЩ 529 млрд. долара, което прави средно по 341,4 млн. на ден, според проекта за националните приоритети.

Ако, чисто хипотетично, САЩ не бяха влизали във войната, тези 529 млрд. биха могли да се насочат другаде в дългосрочна полза на икономиката – образование, здравеопазване или инфраструктура например. По изчисления на Washington Post войната в Ирак ще струва на Щатите 3 трлн. долара, преди да приключи.

Може би е спорно дали войната е основният фактор за рецесията, пред която страната е изправена, като има привърженици и на двете тези, но американците в голяма степен я посочват за фактор. В скорошна анкета на AP 48% от респондентите заявяват, че изтеглянето от Ирак би помогнало на икономиката „много“, а 20% вярват, че би помогнало до известна степен.

Законът за здравеопазване от 2003 г.

С уговорката, че безспорно е похвална цел да се улесни достъпът на по-възрастните граждани до лекарствата, от които се нуждаят, изданието се фокусира върху финансовите аспекти на закона.

По време на първоначалното предложение на проектозакона изчисленията сочат, че законът ще струва 400 млрд. долара за 10 години. Скоро след като е приет, тази оценка набъбва до 534 млрд., а през 2005 г. стойността се повишава до 720 млрд. долара.

Макар и първоначалните оценки да са приблизителни, стойността им все пак почти се удвоява. Когато в бюджета има дефицит, няма място за непредвидени увеличения на разходите в размер на 320 млрд. долара, се коментира в статията.

Пакетът икономически стимули

Безспорно, да получиш „безплатни пари“ от правителството е добре и много американци го очакват с нетърпение.

Спорно е обаче доколко тези стимули ще бъдат ефективни в дългосрочен план. Може да окажат положителен ефект – проучване на проф. Никълъс Сулълс от Университета в Пенсилвания доказва, че пакет от стимули през 2001 г. помага на икономиката да се възстанови. Остава обаче да видим дали ще проработи и този път.

Пакетът от икономически стимули е на стойност 168 млрд. долара. Ако помогне на Щатите да избегнат рецесията, цената може би си струва.

Анкета на CreditCards.com обаче сочи, че 25,6% от участниците в нея възнамеряват да използват парите, за да изплащат дългове, докато 23,5% пък планират да ги спестят. Това означава, че около половината от получателите на чекове няма да използват средствата за стимулиране на икономиката. Така или иначе, само времето ще покаже дали Америка ще си спомня за този пакет стимули с облекчение или с цинизъм.

Естествено Буш не е еднолично отговорен за надвисналата рецесия. Спукването на жилищния балон и придружилата го ипотечна криза са основните причини за незавидното състояние на страната, макар че според някои администрацията на Буш е частично отговорна и за тях заради неуспеха да направи каквото и да било, за да предотврати кризата, за която редица икономисти алармираха предварително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 19.08.22 г.
fallback