fallback

ЕЦБ и Фед рискуват повторение на “черния” понеделник от 1987?

Остра липса на координация между действията на ЕЦБ и Федералния резерв може да предизвика силна нестабилност на финансовите пазари

13:09 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Действията на Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ през последните няколко седмици могат да доведат до повторение на финансовата криза от 1987 г., се казва в анализ на Майкъл Сесит, публикуван от Bloomberg.

По думите на автора се забелязва остра липса на координация между опитите на ЕЦБ да ограничи инфлационните процеси на Стария континент и усилията на Фед да подкрепи щатския долар. При тези условия съществува реална опасност от силна нестабилност на финансовите пазари, се казва в анализа.

По време на финансовата криза от 19 октомври 1987 г., известна още като “черния” понеделник, щатският борсов индекс Dow Jones Industrial Average губи 23% от стойността си.

Предисторията започва на 22 септември 1985, когато на среща на финансовите министри и централните банкери на САЩ, Япония, Франция, Германия и Великобритания (Г-5) се стига до извода, че е необходимо известно повишение на основните валути спрямо щатския долар. Представителите на финансовите институции заявяват своята готовност да работят заедно в такава посока.

Усилията им се увенчават с "успех". През следващите 17 месеца зелената валута губи 36% от стойността си спрямо германската марка. Впоследствие, през февурари 1987 г., страните от Г-5 взимат единодушно решение да се противодейства на рязката обезценка на щатския долар.

Тогава, докато Федералният резерв се опитва да подкрепи долара, централната банка на бившата ФРГ (Западна Германия) започва да повишава лихвените проценти с цел да се пребори със силния инфлационен натиск в страната. В крайна сметка се стига до “черния” понеделник, или най-силното еднодневно понижение в историята на щатския фондов пазар, което бързо се разпространява и в останалите краища на света.

Около 21 години по-късно (3 юни 2008 г.) председателят на Фед Бен Бернанке, заяви, че ще следи отблизо курса на щатския долар и няма да допусне засилване на инфлационните процеси. В следващите няколко дни зелената валута регистрира значителни повишения спрямо еврото и японската йена.

Два дни по-късно управителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише на свой ред “нападна” инфлацията, като заяви, че рисковете пред ценовата стабилност в средносрочен план се увеличават все повече. Логично, доларът загуби току-що спечелените позиции спрямо еврото.

На 6 юни, или ден след изявлението на Трише, индексите в САЩ се срутиха - Dow Jones и широкият S&P 500 паднаха с по 3,1%, а технологичният Nasdaq отстъпи с 3 на сто.

На 9 юни финансовите институции от двете страни на Атлантика предприеха действия, които според Сесит имат за цел да поправят “белята” от предходните няколко дни. Финансовият министър на САЩ Хенри Поулсън обяви, че е загрижен от спада на долара и не изключва евентуална интервенция в полза на зелената валута. Бен Бернанке също подкрепи долара, като заяви, че ще бъдат предприети строги мерки срещу увеличаване на инфлационните очаквания

От своя страна, Жан-Клод Трише запази антиинфлационната реторика, но със значително по-мек тон. Управителят на ЕЦБ уточни, че през юни е възможно еднократно повишение на основния лихвен процент в еврозоната до 4,25%, но за момента институцията не планира по-продължителна серия от повишения на лихвите.

Обяснимо е, че двете централни банки използват близки “изразни средства”, смята Майкъл Сесит. Инфлацията в еврозоната достигна 3,6% на годишна база през май, което е най-високата и стойност за последните 16 години, а цените на едро скочиха с 8,1%, което пък е най-силният им ръст за последните 26 години. В същото време в САЩ инфлацията достига 3,9 на сто, или близо два пъти повече от целевото ниво от 2%. В допълнение, евентуално засилване на позициите на долара към настоящия момент би било позитивно и за двете банки, се казва още в анализа.

От друга страна обаче, институциите в САЩ трябва да са много внимателни при опитите си да помогнат на зелената валута, тъй като подобна политика е обречена на неуспех, докато ЕЦБ остава решена да се бори с инфлацията чрез по-високи лихви, смята Сесит.

Ясно е, че световните финансови пазари се намират в повратен момент, що се отнася до монетарната политика на Европа и САЩ и ситуацията на валутните пазари. Важно е обаче централните банкери да бъдат ясни в изказванията си и координирани в действията си. В противен случай историята може да се повтори, а това е нещо, което никой не желае, обобщава авторът на анализа.

В изследване на немския вестник FAZ от края на октомври миналата година бе посочено, че  е малко вероятно "черният" понеделник да се повтори 20 години по-късно. Въпреки това от октомври досега Dow Jones Industrial Average загуби близо 13% от стойността си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
fallback