fallback

Добра година за инвеститорите в ДЦК на страни от еврозоната

Добрата възвръщаемост от ДЦК на страните от еврозоната обаче е за сметка на пазарите на корпоративен дълг

15:34 | 04.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

С очаквана обща възвръщаемост от 6,5%, настоящата година би могла да бъде най-добрата за държавните ценни книжа (ДЦК) на страните-членки на Европейския валутен съюз от 2005 г. насам, става ясно от анализ, изготвен от Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, Виена.

Предвид вече високите цени на съкровищните бонове на САЩ, бъдещите шансове за доходност от тях остават по-скоро ограничени, споменава се още в анализа.

"Масовото бягство от рисковите активи (корпоративен дълг) и мащабните понижения на лихвите от страна на Федералния резерв тласнаха доходността на държавните ценни книжа на САЩ до рекордно ниски стойности, които при краткосрочните матуритети са чувствително под актуалния ръст на инфлацията", заяви Роберт Зенц, главен директор “Глобални пазари с фиксирана доходност” в Райфайзен Кепитъл Мениджмънт (РКМ), и допълни, че държавните облигации на САЩ в настоящия момент ще трябва да бъдат пренебрегнати.

От Райфайзен смятат, че не е възможно еврозоната да не бъде повлияна от кризата в САЩ. "В тази връзка е вероятно първо понижение на лихвите и от ЕЦБ през второто тримесечие въпреки трайно напрегнатото положение с инфлацията", смята Зенц. В същото време се очаква, че с напредващото подобрение на пазара и новите понижения на лихвите от страна на централните банки някои от временно "избягалите" в държавни ценни книжа инвеститори ще се върнат отново на пазарите на корпоративен дълг, предлагащи далеч по-атрактивна доходност.

Друго положително развитие за оздравяването на кредитните пазари е прогресиращото засилване на капиталовата база на отслабените от загубите банки. Макар и болезнено за акционерите, това е изключително положително за пазарите на облигации, смятат от Райфайзен.

Завръщането към нормална пазарна обстановка и трайно подобрена ликвидност вероятно ще продължи през цялата 2008 година.

Рейтинговата миграция, която се измерва със съотношението на повишения към понижения рейтинг, се влоши чувствително през изминалата година и при европейските компании. Ако през предходната година на едно понижение на рейтинга са се падали 2,6 повишения при европейските компании, през текущата година това съотношение се е влошило до 0,65 (повече понижения отколкото повишения на рейтинга). "Пониженията на рейтинга засегнаха почти изключително финансовия сектор", отбеляза Зенц.

От Райфайзен Кепитъл Мениджмънт предлагат три стратегии в актуалния пазарен климат:

1. Корпоративни облигации (дълга позиция) – акции (къса позиция) Засиленото внимание на компаниите към своите облигационери и техните усилия за укрепване на капиталовата им база, навеждат в момента на извода, че корпоративните облигации са по-атрактивни от акциите.

2. ДЦК - САЩ (къса позиция) – еврозона (дълга позиция) На фона на значителния напредък на Федералния резерв на САЩ в цикъла на понижения на лихвите, през тази година и на ЕЦБ ще се наложи да прибегне към понижение на лихвения процент. Поради тази причина от Райфайзен очакват през следващите месеци европейските ДЦК да са по-доходни от съкровищните бонове на САЩ.

3. Германски ДЦК (къса позиция) – ДЦК в евро, но с изключение на Германия (дълга позиция) През изминалите седмици в рамките на новото изостряне на кризата на световните финансови пазари при държавните облигации в евро се обособиха съществени различия в оценката на германските и негерманските ценни книжа. РКМ предполага, че това е временен феномен и тези различия в оценката ще се заличат отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 12.09.22 г.
fallback