fallback

Близки и средносрочни перспективи пред икономиката на САЩ

Апокалиптичните мнения за настъпващите и настоящи трудности пораждат все по-голям страх сред инвеститорите, което пречи на трезвата им преценка

11:19 | 31.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Материалът е предложен от Методи Симеонов (steppenwolf), автор в категория "Бизнес" на Blog.bg Рецесия - тази дума започна да звучи все по-често във всяка новина, която чуваме за ситуацията на икономиката отвъд океана. Спуканият ипотечен балон доведе до психоза инвеститорите и банките, които едва започват да изчисляват истинските мащаби на загубите си. Това несъмнено доведе до затягане на кредитирането, с цел минимизиране на риска, което се отрази на ликвидността и потреблението в икономика с отрицателен показател за Consumer Savings.

Първо бих искал да разгледам основния показател, върху които Федералния резерв се концентрира - инфлацията, респективно силата на щатската валута на световните пазари. Цената на валутата е може би най-чувствителният показател за една свободна икономика - тя реагира почти моментално на съвкупността от макроикономически показатели. Именно тази зависимост стана причина за мечите настроения към долара по време на цялото четвърто тримесечие. Доларът удари вечно дъно спрямо еврото, близо до границата 1.50 долара/евро, както и 25-годишни дъна спрямо лирата и канадския долар. Тези данни бяха достатъчни за някои популистки фигури в САЩ да започнат да критикуват либералната монетарна политика, предприета от ФЕД по смъкване на основното лихвено ниво.
Щатската валута се обезцени и на родния й пазар, след като инфлацията в САЩ достигна обезпокоителни нива, особено през напрегнатото 4-то тримесечие. Въпреки това не се забелязаха конкретни мнения, подкрепящи тезата, че американската валута ще излезе от ореола си на световната парична единица - нито арабските държави, нито Китай предприеха крупно преструктуриране на резервите си. Това може да значи само едно - цената на долара е преходна, тя е изкупителната жертва на финансовата криза и ще трябва да поеме удара за сметка на по-ниските лихвени нива и опитите за създаване на по-висока ликвидност.
От друга страна, лошото представяне на американската парична единица изигра положителна роля в закрепването на разточилия се търговски дефицит - американските потребители нямат достатъчно възможности да закупуват оскъпелите вносни стоки и увеличават потреблението си към родни компании. Не само това, най-големите неамерикански компании като Еърбъс, Сони Ериксон, Тойота потърсиха убежище от ниската щатска валута, място, където да се диверсифицират от волатилността й. Това звучи доста логично, като се има предвид, че европейският авиостроител обяви спешна програма за съкращение на разходите и реши да инвестира минимум 1 млрд. евро в свои заводи отвъд океана. За компания като Еърбъс, която губи по окoло милиард евро всеки път, когато щатската валута отслабне с около 10%, такава инвестиция може да се окаже не по-малко от животоспасяваща.
Друг инвестиционен ураган се заформи от петролните инвестиционни фондове в Близкия изток, които не чакаха дълго, за да вложат милиардите си в някои от най-големите инвестиционни банки отвъд океана. В интерес на истината, новините за забавяне на икономиката съвсем не отблъснаха инвеститорите от щатските пазари - напротив, успяха да влеят свежи пари в трудно преглъщащата икономика в момента. Тази чаша вода, в момент, в който икономиката се опитва да преглътне големия залък на краха на ипотечния пазар, може да се окаже истинското спасение в такъв ключов момент.
Всички тези фактори се отразиха в намаляването на дефицита по текущата сметка, търговския дефицит и успяха да вдъхнат инвестиционна увереност и при най-големите, които бяха леко стреснати от умопомрачителните си отписвания в данъчните декларации. Такива мащабни финансови инжекции не могат да предвещават нищо друго, освен средно-/дългосрочна стабилност на пазарите в САЩ. Както видяхме, още тази седмица, след като бяха изписани апокалиптични мнения за настъпващите и настоящи трудности, пазарите успяха да се отърсят от паниката и да възвърнат част от изгубеното. Това трябва да се разглежда като повратна точка в настоящата обстановка, която ясно очерта рамките на предстоящия спад, а именно традиционно изпускане на парата. Страхът е повече в ума на инвеститорите, отколкото реален, а за съжаление той води със себе си още по-високи вълни на паника и отчаяние. Ако инвеститорите успеят да отърсят глава и да мислят трезво, оставяйки ФЕД да осигури достатъчната ликвидност на пазарите и банковият сектор плавно да излезе от положението, в което се намира, всичко ще се размине само с леко ожулване и, дано, добра поука за всички нас.
Друг основен проблем, по който се спори в последните месеци, е нарастващата инфлация - около 4% през 2007 г. Може да се каже, че за първи път от доста години сме свидетели на почти повсеместна инфлация - в САЩ, ЕС (около 3%, при предвидени под 2%), Китай, Русия. Причината за това се крият главно във високите цени на петрола и хранителните продукти. Петролът успя да премине границата от 100 долара за барел и в момента се държи близо до тази стойност, а хранителните продукти записаха рекордни повишения на база на увеличеното потребление и задъхващото предлагане. Само в Германия цените на хранителните продукти са скочили около 27% на годишна база (източник Wirtschafts Woche 5/08). Много стоки регистрираха най-високи нива на повишение от повече от 50 години, а възходът на цените се подкрепи от значителната консумация на етанол от потребителите и индустрията. И докато при храните обръщане на тренда не се очаква, то при петрола би трябвало да последва известно отслабване, след като спекулантите, много от които се скриха именно с инвестиции в черното злато, закрият позициите си в момента, когато щатската валута се стабилизира.
Каквото и да се случи, този, който трябва да се притеснява за равнището на инфлацията си, е именно Китай, който регистрира рекордни за последните 15 години нива.
В заключение единственият сериозен извод, който можем да извлечем от случващото се, е, че щатската и световната икономика се усложняват и разрастват до притеснителни размери, което неминуемо ще доведе до по- засилен контрол и вероятно до подобни събития в недалечно бъдеще. Това, което инвеститорите трябва да направят, е да привикнат към по-високото напрежение и да оставят банкерите да свършат своята работа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 31.01.08 г.
fallback