fallback

Темпът на растеж на азиатските пазари ще се забави през 2008

Анализатор на S&P прогнозира трудности през следващата година, като не изключва възможността за рязка корекция

12:43 | 06.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Темпът на растеж на фондовите пазари в Азия и Тихоокеанския регион може да не се запази през 2008 г., се казва в доклад на Standard & Poor’s, цитиран от Forbes, според който пазарът на акции и облигации ще се изправи пред все по-растящ натиск в световен мащаб.

„Въпреки подкрепата от продължаващото силно търсене в Китай и създаването на състояния, пазарът на акции в региона при сегашните си нива на оценяване носи известен риск“, се казва в проучването. „Надценени са пазарите в Китай, Хонконг, Южна Корея и Тайланд, а подценен – този в Япония.“

„Пазарите ще се „плашат“ от негативни новини, например за инфлацията или по-нататъшно влошаване на кризата в САЩ и европейските икономики“, коментира Лорен Тан, който отговаря за изследването на фондовите пазари в региона към Standard & Poor's. Тан прогнозира, че 2008 ще бъде по-трудна година по отношение на възвръщаемостта от фондовите пазари и не е изключена възможността за рязка корекция.

По отношение на фондовите пазари в Индия Тан е неутрален, тъй като вливането на допълнителни чуждестранни капитали може да бъде намалено вследствие на стъпките на правителството за ограничаване на чуждестранните капитали, които се вливат в икономиката чрез офшорни деривативи (финансови инструменти, обезпечени с 40 на сто от книжата, които въпросните чуждестранни компании притежават), но, от друга страна, пазарът е на подходящо ниво спрямо увеличението на корпоративните печалби, така че да се поддържа по-нататъшен ръст през 2008 г.

Според доклада високите цени на петрола и относително скъпата оценка на акциите може да попречат на ръста в Китай и Индия, където потреблението на енергия расте бързо. Очаква се обаче двуцифреният ръст на китайската икономика да продължи през 2008 г., след като тя нарасна с 11,5% за фискалната 2007 г.

За Индия се очаква силното вътрешно търсене да запази ръста на икономиката на страната на относително високи нива, коментира Субир Гокарн, главен икономист за региона към Standard & Poor’s. По думите му данните показват „плавно“ приземяване на индийската икономика.

Рискове съществуват и за компаниите в региона, показва още докладът, като се очаква да има повече понижения на кредитни рейтинги през 2008 г., отколкото повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 05.09.22 г.
fallback