fallback

Какво може да се очаква от слабия долар?

Рекордният спад в цената на американската валута отваря много въпроси, от които зависи развитието на американската икономика

16:05 | 14.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

През последните дни американският долар падна до рекрдно ниска стойност спрямо еврото. Спадът беше продиктуван от все по-голямата увереност на инвеститорите, че Фед ще предприеме сваляне на лихвите в САЩ на следващата си среща, която трябва да се проведе във вторник, 18 септември. При настоящата нестабилност на финансовите пазари има известна доза ирония в поевтиняването на американската валута. Доларът обикновено е възприеман като "спасителен остров" по време на финансовите кризи и именно сега би трябвало да е моментът, в който той да повиши стойността си. Така беше и в началото на текущата пазарна нестабилност, когато американската валута отбеляза поскъпване. Сега обаче, когато има сигнали, че икономическото развитие в САЩ може да се забави и предвид очакването за по-ниски лихви, инвеститорите търсят други места, където да вложат средствата си. Поевтиняването на долара може да бъде възприемано като удар по престижа на САЩ - страната, полагаща най-много усилия в стремежа да бъде пример за всички останали държави. От друга страна той носи известни предимства за икономиката на страната. Не е случаен факта, че именно слабата валута е широко използван похват на азиатските държави, които реализират основната част от продукцията си на външните пазари. На първо място от слабия долар полза могат да извлекат големите мултинационални компании, реализиращи стоките си в чужбина, които ще увеличат печалбите, деноминирани в американска валута. По-добрите резултати неминуемо ще се отразят положително върху служителите и книжата на тези компании. От друга страна обаче съществува спор относно въздействието на слабия долар въху по-малките фирми, чиято дейност не е насочена навън и които разчитат на вътрешните пазари за реализиране на продукцията. Те вероятно ще бъдат затруднени от забавящата се икономика.

Печалбата за по-малките може дойде по линия на оскъпения внос, защото е ясно, че всяко поевтиняване на националната валута води до повишаване на вносните цени. От тази гледна точка, компаниите, чиято продукция не зависи от вноса на суровини отвън могат да реализират значителни приходи. Ако се погледне от страната на агресивните вноители от Азия обаче, може да се очаква понижаване на цените за определен период от време с цел запазване на пазарен дял. Според анализатори, по-ниските нива на долара могат да се отразят на аутосорсинга и офшоринга. Тенденциите в двете направления през годините бяха за все по-голям износ на цели отрасли в чужбина. Заради валутния курс към момента обаче, този тип излизане на чуждите пазари губи от привлекателността си, защото може да се окаже, че разходите за заплати в чужбина ще надхвърлят тези, които могат да се направят на вътрешния пазар.

От гледна точка на борсовите пазари, големите печалби ще бъдат реализирани от онези, които вече са инвестирали на чуждите борси, защото дори с по-ниска доходнст в чужда валута може да се спечели от разликата във валутните курсове.

Може би най-големият проблем за американската икономика, който възниква в резултат на слабия долар е ръстът в цените на суровините. На всички основни пазари в света цената на суровните се определя в щатски долари. Това означава, че за останалите държави основни стоки като горивата и металите ще струват по-малко, докато в САЩ цените ще се запазят. Ако по-ниските цени на суровините за някои държави доведат и до ръст в тяхното търсене, то тогава можем да очакваме нови повишения, което вече би било от огромно значение за американската икономика. От всичко казано дотук става ясно защо курсът на долара е център на вниманието през последните дни. Дали тенденцията към поетиняване ще се запази и занапред и на кои от изброените ефекти ще станем свидетели, все още не е ясно. Със сигурност е ясно обаче, че всички очакват с огромен интерес срещата на Фед във вторник, когато трябва да бъде дадена посоката на развитие на пазарите през предстоящите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 02.09.22 г.
fallback