fallback

Unicredit: Големите играчи в банковия сектор от ЦИЕ гледат на изток

Вниманието на водещите банки се фокусира върху пазари като Русия, Украйна, Грузия и Казахстан

13:18 | 19.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Банковият пазар в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължава да бъде доминиран от големи международни банки, като се наблюдава силен икономически ръст на фона на умерен риск. Това заяви на пресконференция вчера Фабио Мучи от направлението за изследвания и анализи на Unicredit Group.

Според прогнозите на Unicredit до края на 2009 г. средногодишният ръст на БВП в страните от Югоизточна Европа ще бъде 5,5 на сто, този в Централна Европа и Прибалтика ще е 5,4 на сто, за Турция, Русия и Украйна се очаква растеж от 6,4% средно на година, а в страните от еврозоната – 2,1%.

Също така Фабио Мучи посочи, че повечето страни от ЦИЕ са с инвестиционен кредитен рейтинг, с изключение на Сърбия, Турция и Украйна, като единствено в Унгария и Латвия може да се очаква леко повишение на риска.

В края на 2006 г. на фона на нова приватизационна вълна в страните от Югоизточна Европа, пазарният дял на международните банки се увеличи до 82 процента (с изключение на Русия, Турция и Украйна) от 78 процента през 2005 г. След като в страните от ЦИЕ останаха малко възможности за приватизация и смяна на собственост, вниманието на международните инвеститори постепенно се премества на изток, фокусирайки се върху пазари като Русия, Украйна, Грузия и Казахстан. В Русия, Турция и Украйна делът на международните банки е най-ниският в региона и следователно може да се очаква по-нататъшно консолидиране на пазара, се казва още в анализа на Unicredit Group.

Банковият сектор в ЦИЕ се състои от 2 600 банки с общо активи от приблизително 1,4 трлн. евро, показват данните от проучването. Това съответства на около 5,6% от консолидирания баланс на всички банки в еврозоната. Няколко международни играчи смятат региона за втори свой основен пазар за развитие, контролирайки около 26% от активите на банките в региона в края на 2006 г. Класацията на първите три банки в ЦИЕ е водена от УниКредит Груп с общо активи от 109 млрд. евро и нетна печалба след облагане с данъци от 1,7 млрд. евро. На второ и трето място са Ерсте Банк (активи от 61,5 млрд. евро и нетна печалба от 805 млн. евро.) и Райфайзен Интернешънъл (активи в размер на 55,9 млрд. евро и печалба от 686 млн. евро).

Експертите на Unicredit очакват запазване на добрата рентабилност на банковия сектор в ЦИЕ. Прогнозите са печалбите в региона да нараснат с 15,3% средногодишно за периода 2007-2009 г., като всички държави ще отчитат ръст около или над 10% на годишна база с изключение на Чехия (6%) и Унгария (7%). Най-голямо нарастване се очаква в Русия, със среден ръст от 19,7% на печалбите преди данъци за периода 2007-2009 г., като добри резултати в рентабилността се очакват и в България (ръст от 14,3%) и Полша (13,7%).

„В страните от ЦИЕ делът на населението, което притежава банкови сметки е 48% спрямо близо 100% в Западна Европа. Друг индикатор за потенциала на региона е процентът на банковите активи в БВП, който се е увеличил от 60% през 2004 г. до 70% през 2006 г., но все още е далеч от средните стойности за страните от еврозоната (близо 300%). Централна Европа и Прибалтика имат най-добре развитите банкови системи, следвани от държавите в Югоизточна Европа, а на трето място са пазарите на Турция, Русия и Украйна“, каза още Фабио Мучи.

Анализаторите на Unicredit очакват ръст на кредитите в региона, стимулиран предимно от процеса на догонване от икономическа гледна точка, изравняване в стандарта на живот на населението, високото ниво на инвестиции в корпоративния сектор, както и някои благоприятни циклични фактори. Прогнозният ръст на кредитния портфейл е около 29% за следващите три години, а на депозитите – 23%. Очаква се най-силно да нараснат обемите на заемите и спестяванията в Русия и Украйна.

Банкирането на дребно остава най-динамично развиващият се сегмент на регионално ниво, като финансовото проникване при домакинствата се увеличава както в сферата на активите, така и в тази на задълженията, се посочва в анализа на Unicredit. Заемите в сферата на банкирането на дребно в ЦИЕ се очаква да нарастват средно с около 35 процента на година в периода до 2009 г. В Украйна и Русия прогнозният ръст е съответно от 62 и 52 процента, което е почти двойно в сравнение с ръста на пазара в ЦИЕ като цяло. В Румъния, Сърбия и Прибалтийските държави се очаква заемите в сектора банкиране на дребно да нараснат с над или около 30% средно за следващите три години.

„Най-голям потенциал има в сегмента на ипотечното кредитиране. Този тип заеми регистрираха значителен ръст през последните години, но делът им в ЦИЕ възлиза на 7% от БВП, докато за страните от Западна Европа той е над 38%.

В анализа на Unicredit се посочва още, че в бъдеще структурните промени в банковия сектор в отделни страни и на регионално ниво ще бъдат най-вероятно водени от консолидацията на основните играчи на международно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 20.08.22 г.
fallback