fallback

Силното търсене на метали ще продължи още поне 18 години

Развиващите се страни са новото предизвикателство пред минния сектор

12:04 | 05.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Създаденият цикъл от безпрецедентно търсене на метали от страна на развиващите се страни може да поддържа индустрията в продължение на още 18 години, съобщи АФП, цитирайки австралийски експерт в сектора.

Това е така, защото въпреки че развиващите се страни представляват в момента половината от световната икономика и две трети от световния икономически ръст, потреблението им на човек от населението на стомана и мед е едва малка част от това на развитите страни, пояснява Мичъл Хук, изпълнителен директор на австралийския Съвет по минералите.

"Половината свят преминава през индустриална революция, сравнима с тази в САЩ през 90-те години на 19 век и в Япония в периода след Втората световна война", е заявил Хук на пресконференция на минния сектор в Манила.

С растящите доходи се увеличава търсенето на индустриални стоки, а това е създало търсене на метални продукти в световен мащаб, каквото светът не е виждал през миналия век, продължава Хук.

Този феномен се комбинира с реиндустриализацията на развитите страни, особено на Япония, която създава допълнително търсене.

Двигателят на световния ръст се прехвърля от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие към държави като Бразилия, Русия, Индия и Китай и така растящото търсене ще продължи да надхвърля доставките въпреки вълната от скорошни инвестиции в минния сектор, смята още Хук.

И, за разлика от преди, китайската икономика все повече заприличва на щатската - разчита по-малко на износа, а ръстът й се задвижва все повече от вътрешното търсене.

Изключително силното търсене, което през последната година доведе цените на медта и никела до рекордно високи нива, ще се задържи поне още едно десетилетие, а може да продължи и до 15-20 години, коментира Хук.

Въпреки по-голямото производство предлагането все още не може да отговори на търсенето. Скоростта на доставката на увеличеното производство, както и допълнителните разходи за въпросното производство, ще бъдат определящ фактор за "успокояването" на цените.

По думите на Хук отговорът на минната индустрия, а именно пришпорването на инвестициите, е довел до инфлация и повишаване на разходите за минно оборудване, екипировка и заплати.

Начинът, по който икономиките ще реагират на тези промени, ще определи коя страна ще е конкурентоспособна, допълва в заключение Хук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
fallback