fallback

Когато удари гръм в Китай, ехото вече заглъхва по целия свят

„Подхлъзване“ на борсата в Шанхай тази седмица показа, че движението на китайските акции вече не остава незабелязано по света

15:42 | 04.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Тази седмица Китай даде поредния пример за нарастващото си икономическо влияние – един силен спад на борсата в Шанхай вече има последствия по целия свят, а съществуват опасения и от евентуални нови сътресения. Преди две години малко инвеститори от Уол Стрийт, Лондонското сити или Токио биха обърнали внимание на значителна корекция на китайските борси. Вторник, 27 февруари, обаче понижението от близо 9% на борсата в Шанхай имаше силата да доведе до спад и останалата част от борсовия свят. Европейските и американските борси преживяха най-лошата си седмица от началото на войната в Ирак в края на март 2003 г.

„Днес светът обръща по-голямо внимание на китайската икономика, което води до това, че едно по-рязко движение на пазара оказва значително влияние върху чуждестранните инвеститори“, смята Ян Ли, анализатор към инвестиционния посредник Southeast Securities, цитиран от АФП.

В основата на „подхлъзването“ във вторник бяха притесненията за пукане на образуващия се борсов балон в Китай – страна, в която милиони дребни инвеститори влагат пари, без да са наясно точно с какво се заемат.

Погледнато в по-мащабен план, международните наблюдатели се страхуват най-вече от непрекъснато растящата китайска икономика, за чието прегряване се говори от доста време и като че ли гравитиращият растеж около 10-те процента на година напоследък вече не стряскат чак толкова.

„Борсите в Китай са отражение на растящата икономика на страната и не престават да ни дават поводи да ги поставяме в центъра на обсъжданията си“, коментира в свое изследване Джоана Мелка, икономист към инвестиционната банка Ixis CIB.

Всъщност до 2006 г. повишението на борсите не беше съвсем точно отражение на икономическия растеж, допълва тя. За това може да се говори едва от миналата година, когато страната с 1,3-милиардно население обърна сериозно внимание на капиталовия си пазар. Хората бяха привлечени от предоставящата им се възможност да инвестират и да постигат висока доходност, като огромният интерес донесе и много рискове.

Като цяло чуждестранните инвеститори интерпретираха борсовия спад като пореден знак за прегряването на китайската икономика и дори като глобален проблем за всички нововъзникващи пазари, казва анализатор от базираната в Пекин компания Citic Securities.

Не са изключени и още лоши изненади, допълват от Ixis CIB. „Влудяването на пазара, предизвикано от изказвания на член на Конгреса относно възможността за спукването на борсов балон в Китай, показва, че ситуацията остава нестабилна. Възможно е да станем свидетели и на по-сериозна корекция, но и при най-песимистичните прогнози едва ли ще има борсов крах“.

Има и анализатори, които обясняват спада с разочарованието от резултатите на някои от големите китайски компании, отрезвило леко свръхочакванията за бързи печалби от капиталовия пазар. Последните пък бяха породени от факта, че за по-малко от година повечето китайски акции увеличиха двойно стойността си.

Сега вече всички са съгласни, че китайският пазар е и ще остане волатилен, защото не е достатъчно зрял. Търговията по някои от позициите се извършва в долари, по други – в юани, повечето от компаниите са контролирани от държавата, много не представят пълна информация за дейността си, а корупцията остава едно от основните средства за развитие на бизнеса.

Въпреки това очакванията са за постепенно подобрение на положението в това отношение, постигането на по-голяма прозрачност и уравновесеност. Макро- и микроикономическите показатели са солидни и пазарът на акции в Китай ще се оздравява и узрява, развиван от институционалните инвеститори, прогнозират от Ixis CIB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 01.09.22 г.
fallback