fallback

Интернет предприемачите – новите звезди на икономическия форум в Давос

Това, което се случва в глобалната мрежа сега, променя света със скорост, каквато до момента не е наблюдавана

18:06 | 29.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Световният икономически форум в Давос традиционно събира най-значимите лидери, които дискутират глобални проблеми. Наред с войната в Ирак, ядрените амбиции на Иран и зациклилите от месеци преговори в Световната търговска организация, теми, които и без това ежедневно присъстват в информационните емисии, тази година беше отделено подобаващо внимание на феноменалното развитие на интернет. На организаторите на форума в швейцарските Алпи им е пределно ясно, че това, което се случва в глобалната мрежа сега, променя света със скорост, каквато до момента не е наблюдавана.

Новите звезди на Световния икономически форум в Давос бяха млади предприемачи, натрупали състоянието си в Интернет чрез успешното използване на новите технологии. Един от тях е Чад Хърли, съосновател на суперуспешния YouTube. Едва 30-годишен Хърли стана фантастично богат, след като през ноември компанията му беше купена от Google за 1.65 милиарда долара. Той обяви, че натрупалият огромна световна популярност видеосайт започва да дели печалбата с милионите си потребители. Ежедневно на страниците на YouTube се гледат по около 70 милиона видеоматериали.

Друго ново лице в Давос беше Катерина Фейк, бизнесдамата, която стои зад сайта Flickr. Бизнесът й беше купен от Yahoo и в момента сайтът е най-бързо растящият проект за обмен на снимки в интернет.

Хърли и Катерина Фейк си поделяха сцената с основателя на Microsoft Бил Гейтс, най-богатият човек на Планетата и ветеран по участия на Световния икономически форум. Съоснователите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж също бяха горещо преследвани от журналистите да споделят възгледите си за предстоящата експанзия на сайта, чието име американците вече масово използват като глагол за търсене в интернет.

Всички те бяха единодушни в дискусията за невероятния потенциал на интернет да сближава хората по света. Според Гейтс мрежата тепърва има накъде да се развива в сфери като образование и дори здравеопазване. Името на милиардера обиколи водещите заглавия на почти всички информационни агенции с твърденията, че „Интернет ще революционизира телевизията“. Според Гейтс, в срок от 5 години хората ще се усмихват на спомена за телевизията в сегашния й вид.

Промяната ще дойде в резултат на видеосъдържанието, което ще се съхранява онлайн, както и от предстоящото технологично сливане на компютрите и телевизорите. Качването на видео и снимки в глобалната мрежа е един от начините за създаване на нови общности, дори на цели нови общества. Подобни проекти групират хората по интереси, създават ново ниво на комуникация. Много от големите американски интернет-феномени вече имат аналози и в България – www.vbox7.com, www.snimka.bgwww.atol.bg, www.zip.bg и т.н.

В своите дискусии големите в интернет не подминаха и опасностите, които поражда феноменалното развитие на технологиите – видеосъдържанието вече се качва толкова бързо и с такава лекота, че контролът е невъзможен. Доказателство за това е направеният с мобилен телефон и качен в нета клип с обесването на Саддам Хюсеин. Впрочем решението на собствениците на YouTube да плащат на своите „юзъри“ би могло да се превърне в елегантен инструмент за контрол на съдържанието, както и в предпоставка за повече отговорност от страна на ползвателите на услугата.

Проблемите, поставени за обсъждане на Форума в швейцарските Алпи, дават ясен сигнал за началото на нова епоха в комуникациите. Технологиите се развиват толкова бързо, че „невиртуалната сфера“ изобщо не може да навакса. Най-показателна е безпомощността на музикалната индустрия да се справи с разпространението на MP3. Причина за това е бързо остаряващата нормативна рамка. Нови технологии се създават по-бързо, отколкото се пишат нови закони, а в повечето случаи липсват и основания за затягане на регулациите. Коментирай в блог

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 12.09.22 г.
fallback